Collectieve panelen op wooncomplex, toch individueel salderen

Collectieve panelen op wooncomplex, toch individueel salderen

Aanstaande donderdag wordt de Pv-installatie van het totaal gerenoveerde Louise Wenthuis officieel in gebruik genomen. Stadsgenoot is eigenaar, maar 171 huurders kunnen salderen.

Deze opmerkelijke  constructie wordt mogelijk gemaakt door projectontwikkelaar LENS, Lokale Energie Netwerken & Services. De eigenaar van het Louise Wenthuis aan het Prins Bernardplein in Amsterdam is de woningcorporatie Stadgenoot. Deze investeerde bijna 350.000 euro in de zonnestroominstallatie, met 432 panelen, goed voor 115.000 Wp en een geschatte jaaropbrengst van zo’n 100.000 kWh.

Eigenaar investeert, bewoners salderen

Voor veel vastgoedeigenaren is een investering in zonnepanelen niet rendabel te maken. Maar door de inzet van ‘Herman – de zonnestroomverdeler’ is het mogelijk geworden alle 171 woningen van het Louise Wenthuis apart aan te sluiten. Stadgenoot levert de opgewekte elektriciteit aan de individuele bewoner – als deze dat wil. Omdat de bewoner zelf mag salderen, kan Stadgenoot een vergoeding rekenen die de aanschaf van de installatie rendabel maakt.

Renovatie

Het wooncomplex heeft nieuwe, geïsoleerde gevels, kozijnen en beglazing en individuele HR-ketels. De EPC en dus het energielabel zijn daardoor sterk verbeterd. De Pv-installaties, geplaatst op het collectieve dak, maar aangesloten op alle individuele energiemeters, is in deze opzet de grootste van Nederland. Aanstaande donderdag wordt het systeem officieel in gebruik gesteld door Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid in Amsterdam.

Meer over ‘Herman – De Zonnestroomverdeler

Beeld: LENS, installatie op het dak van het Louise Wenthuis wooncomplex met 171 sociale huurwoningen.