‘Vijf ministers hebben invoering energielabel gesaboteerd’

‘Vijf ministers hebben invoering energielabel gesaboteerd’

In Bouwformatie haalt Adviseur Europese Commissie ir. Luc Werring hard uit over het nieuwe energielabel: “Globale bepaling energieverbruik is complete onzin”.

Huizenbezitters die met verbazing en ergernis kennis hebben genomen van het lage energielabel van hun huis krijgen bijval van misschien wel de grootste expert op het gebied van energie-efficiëntie in Europa. ‘Een globale bepaling van het energieverbruik van een huis zonder deskundig onderzoek is complete onzin’, zegt ir. Luc Werring in een interview met vakblad Bouwformatie. Tot 2007 was hij de belangrijkste adviseur binnen de Europese Commissie over energiezaken.

De chaos bij de aanvraag van energielabels kan volgens Werring niet los gezien worden van de doelbewuste ondermijning van de Europese regelgeving door opeenvolgende kabinetten. Als ‘één van de grootvaders’, zoals hij zelf zegt ‘van de Europese richtlijn die de energieprestatie van gebouwen moet verbeteren’, heeft hij zich geërgerd aan de hypocriete houding van Nederland. ‘Iedereen de maat nemen, zeggen voorop te lopen met efficiency en dit vervolgens zelf niet doen.’

In het vakblad haalt hij hard uit: ‘Tenminste vijf ministers hebben de uitvoering van de richtlijn doelbewust gesaboteerd. Het is begonnen met minister Sybilla Dekker in Balkenende II. ‘Minder regeltjes’ was toen het credo. Dat scoorde. Balkenende en Zalm hebben er alles aan gedaan om de regels te buigen en te rekken. Voordat de Europese Commissie er achter kwam dat zij werd misleid door Nederland waren we weer een paar jaar verder. Het is onbegrijpelijk dat deze richtlijn zo gesaboteerd is. Constant.’

Lees het complete bericht op Bouwformatie.

Ir. Luc Werring liet zich eerder uiterst helder uit op BNR, luister hier naar het item uit november. Op EnergieVastgoed schrijven we veel en vaak over het gewraakte energielabel.

Noot van de redactie: de introductie van het nieuwe energielabel voor woningen per 1 januari jongstleden, loopt uit op een complete soap. Lees ook: ‘Natte vinger label definitief ingevoerd‘.