Nieuwbouw scholengemeenschap Leo Vroman zowel frisse school als passiefschool

Nieuwbouw scholengemeenschap Leo Vroman zowel frisse school als passiefschool

Architect Broekbakema heeft bij de scholengemeenschap Leo Vroman een laag energiegebruik gecombineerd met een comfortabel binnenklimaat. Als eerste middelbare school in Nederland voldoet ze aan zowel de eisen van een passiefschool als de criteria voor Frisse Scholen (klasse A en B), aldus Broekbakema.

Geïsoleerd en energiezuinig

Broekbakema heeft dit naar eigen zeggen bereikt door de compacte gebouwvorm te voorzien van een sterk isolerende gebouwschil en energiezuinige installaties. Zo wordt met een warmte-terugwinningsinstallatie de warmte van afgevoerde lucht hergebruikt voor de verwarming van verse lucht. Door gebruik te maken van de gebouwmassa en te ventileren met koele nachtlucht, blijft de binnentemperatuur ook in de zomer relatief constant, aldus de architecten. De luchtinstallatie met CO2-detectie draagt verder bij aan een gezond binnenklimaat. Het totale energieverbruik van de school is minder dan 15 kWh/m2. Voor een traditionele school is dat meer dan zeven keer zo hoog, aldus Broekbakema.

Leo Vroman

De GSG Leo Vroman, een HAVO- en VWO-school met zo’n duizend leerlingen, heeft een vloeroppervlak van 6.500 vierkante meter. De school is ingedeeld op basis van leerlingdomeinen, kleinschalige afdelingen, die als thuisbasis fungeren voor een vaste groep van ongeveer zeventig leerlingen. Elke afdeling heeft een eigen plek in het gebouw met een herkenbare eigen identiteit en kleur.

Bron: Architectenweb.

Beeld: Menno Emmink Fotografie.