Restwarmte Zaanse fabrieken verwarmen wijk

Restwarmte Zaanse fabrieken verwarmen wijk

(Persbericht) De restwarmte van een aantal Zaanse fabrieken gaat gebruikt worden om wijken en openbare projecten te verwarmen.

 

De gemeente Zaanstad en een aantal bedrijven in Zaanstad maakten een plan om de restwarmte van onder andere Forbo Flooring en Verkade te gebruiken om wijken, een school, een zwembad en een bedrijventerrein in Krommenie, Assendelft en Wormerveer te verwarmen. De gemeente kreeg hiervoor via de Europse Unie een subsidie van een half miljoen euro. In 2016 moet het warmtenetwerk gerealiseerd zijn, zo meldt een voorlichter van Forbo.

Gezamenlijk voornemen

De website Rodi kwam vorige maand al met een bericht dat meer bedrijven zich aansluiten bij het gezamenlijke voornemen om een open en slim energienet te realiseren. Daarbij worden elektriciteit en (rest)warmte op een slimme manier aan elkaar gekoppeld.

Koppeling elektriciteit en (rest)warmte

Bij een groot aantal bedrijven in Zaanstad komt veel restwarmte vrij bij het productieproces, die gebruikt kan worden voor de verwarming van gebouwen, zo meldt Rodi.nl. In de voorgestelde aanpak van de Zaanse gemeente worden naast overschotten ook de overschotten van elektriciteit opgenomen in het warmtenet. Zo dient het warmtenet als buffer voor het elektriciteitsnet en kunnen variaties in prijs, productie en gebruik van elektriciteit zinvol worden benut. Een tijdelijk overschot aan elektriciteit kan zo worden gebruikt om goedkope warmte te produceren. Het gaat dus om een slimme koppeling van warmte en elektriciteit.

Lees het oorspronkelijke nieuwsbericht hier of neem eens een kijkje in ons dossier: ‘Warmte en Koudeopslag WKO’.

Bron en beeld: Persbericht Forbo, rodi.nl