Bouwplannen Groningen duurder door aardbevingsrisico

Bouwplannen Groningen duurder door aardbevingsrisico

De meeste aardbevingen vonden tot nu toe plaats in Oost-Groningen maar het wordt niet uitgesloten dat er ook aardbevingen in de stad Groningen gaan plaatsvinden. Als gevolg daarvan worden grote investeringen in de provincie de komende jaren tientallen miljoenen euro’s duurder, aldus Profnews. Zo ook de nieuwbouwplannen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Apparatuur

Lange tijd vonden aardbevingen alleen plaats in Oost-Groningen, maar vorig jaar waren er ook twee aardbevingen in de stad Groningen. `Stel dat er een aardbeving met een kracht van 4 of 5 op de schaal van Richter zal plaatsvinden, dan zijn wij er zeker van dat zeer gevoelige apparatuur in ons ziekenhuis (operatiekamers, intensive care, radiotherapie) uit bedrijf zijn`, aldus Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.

Compensatie

Omdat het Staatstoezicht op Mijnen niet uitsluit dat er een aardbeving van die kracht plaats kan vinden, eisen de bewoners al compensatie voor de waardevermindering van de huizen. Mocht minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn beleid van gaswinning doorzetten, dan moet de infrastructuur worden versterkt. De extra kosten moeten door NAM worden vergoed, stelt onder andere het UMCG. Het UMCG heeft voor een half miljard aan nieuwbouw en verbouwplannen.

Bron: Profnews.