De Stroomversnelling loopt achter door vertraagde wetgeving

De Stroomversnelling loopt achter door vertraagde wetgeving

De Stroomversnelling, de energie-investeringsregeling voor kostenneutrale verduurzaming van de woningvoorraad, loopt inmiddels een jaar achter op schema. Het in juni 2013 gestarte innovatieprogramma heeft tot nu toe 150 nul-op-de-meterrenovaties achter de rug in plaats van de geplande duizend, bevestigt woordvoerder Leen van Dijke. Het voornaamste probleem zou liggen bij de vertraagde wetgeving rond de energieprestatievergoeding.

Doelstelling

Volgens van Dijke blijft de doelstelling voorlopig om aan het eind van 2016 11.000 renovaties af te hebben. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel ter consultatie en wordt verwacht dat er binnen nu en twee maanden een advies van de Raad van State komt. Voor het zomerreces zou de wet dan door de Eerste en Tweede Kamer kunnen. “Het streven is om de energieprestatievergoeding op 1 juli in de huurregelgeving van de corporaties te hebben”, aldus van Dijke.

Overschat

Wellicht hebben de partijen de doelstelling enigszins overschat. Van Dijke geeft toe dat de partijen achter de Stroomversnelling dachten dat ze de energieprestatievergoeding, die mogelijk maakt dat de energierekening van de huurder ingeruild wordt voor extra huur voor de corporaties, wel even gingen “fixen” met een “eenvoudig wetgevingsartikeltje”. Maar ze stuitten al snel op “juristen in Den Haag” die meldden dat het toch wat gecompliceerder in elkaar zat. “Het gaf allerlei conflicten met de wet.” Lees hier meer over het project.

Bron & beeld: Stroomversnelling.