‘Duurzaamste datacentrum van Nederland staat in Groningen’

‘Duurzaamste datacentrum van Nederland staat in Groningen’

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zou vanaf 26 januari beschikken over het meest duurzame datacentrum van de Nederlandse ziekenhuizen, aldus Eize de Jong van Croon Elektrotechniek.

Croon Elektrotechniek tekende, samen met Wolter & Dros, voor het detailontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties van dit project. Het centrum zou geschikt zijn voor opslag van alle ICT-data van het UMCG tot 2030. De afgelopen jaren groeide het dataverkeer van het UMCG explosief. Maar uitbreiding van het bestaande datacentrum in de binnenstad was praktisch onmogelijk, aldus Croon Elektrotechniek. Daarom zou het UMCG er voor gekozen hebben een nieuw datacentrum op industrieterrein Eemspoort te bouwen.

Tier III+ certificering

Eize de Jong, accountmanager bij Croon Elektrotechniek, vertelt dat het UMCG hoge eisen stelde aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen: ‘Daarom is gekozen voor Tier III+ certificering. Tier III+ houdt in dat er sprake is van redundantie van de installaties en componenten’. Directeur ICT van het UMCG René de Vink beschrijft het als een prestatie om trots op te zijn: ‘Het gaat niet alleen om de techniek maar ook om de processen die zijn ingericht voor het operationele beheer van het datacentrum. Door deze certificering kunnen wij de dienstverlening richting onze klanten naar een nog hoger niveau brengen, een prestatie waar wij als UMCG trots op zijn’.

Binnenklimaat

De binnenlucht wordt met buitenlucht gekoeld zodanig dat het datacentrum kan functioneren zonder koelmachines en waardoor een lage PUE-waarde van 1,2 wordt behaald. Deze zogenaamde Power Usage Effectiveness waarde meet het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen, de servers, switches, UPS’en en dergelijke. ‘Dankzij het gepatenteerde ‘Green Cooling for Data Centres-concept’ van Ingenieursbureau Deerns, is een groen datacentrum van de nieuwste generatie gerealiseerd’, aldus Croon Elektrotechniek.

Bron & beeld: Croon Elektrotechniek.