‘De gas absorptie warmtepomp kan sleutelrol vervullen bij energie-efficiëntie’

‘De gas absorptie warmtepomp kan sleutelrol vervullen bij energie-efficiëntie’

Innovatie en technologie zijn de twee basisprincipes van Heat4U, één van de belangrijkste internationale onderzoeksprojecten op het gebied van klimaatwijziging en energie-efficiëntie. Volgens Heat4U is de absorptie warmtepomp aangedreven door aardgas en hernieuwbare energiebron op basis van lucht, de beste optie voor het verbeteren van energie-efficiëntie in gebouwen. Het project startte in 2011 en werd onlangs afgerond.

De uitdaging voor het project was om de gasabsorptiewarmtepomp GAHP technologie -die momenteel wordt gebruikt in licht-commerciële en industriële gebouwen- ook op het niveau van residentiële ééngezinswoningen te implementeren. De definitieve resultaten van het project hebben bevestigd dat de absorptie warmtepomp aangedreven door aardgas (GAHP) een hoogwaardige oplossing is en in lijn ligt met de nieuwe en toekomstige normen voor rationeel energiegebruik en hernieuwbare energiebronnen, en volledig compatibel met de bestaande distributienetwerken. De door de gas aangedreven (GAHP) absorbtietechnologie speelt een ‘sleutelrol in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.’

Heat4U EU-project

14 van de belangrijkste Europese organisaties op gebied van energie, industrie en onderzoek zijn betrokken bij het Heat4U project, met Robur – ook coördinator van het project, – Pininfarina, ENEA, Politecnico di Milano, D’Appolonia en CF Consulting uit Italië; Bosch Thermotechnology, E.ON en het Fraunhofer Institute onderzoekscentrum uit Duitsland; GDF Suez en GrDF uit Frankrijk. Het consortium bestaat ook uit het in Groot-Brittannië gevestigde British Gas, de Poolse Flowair, en het Sloveense bedrijf ZAG. Het Italiaanse Robur is producent van klimaatinstallaties en warmtepompen.

Marktstudie

De voorzitter van Robur, Benito Guerra, en projectcoördinator Luigi Tischer legden de stappen en de belangrijkste resultaten van het project uit. “Het onderzoek heeft aangetoond dat het marktaandeel waar deze technologie relevant geen klein segment is. Deze oplossing verbetert de energie-efficiëntie van het grootste deel van de bestaande gebouwen in Europa”, meldt Tischer. Nadat marktstudies de bijzonderheden van de GAHP warmtepomp hebben geïdentificeerd en bevestigd en haar enorme marktpotentieel, werden de prototypes gebouwd samen met de controlesystemen. Ze zijn getest en gevalideerd op de twee nieuwe kenniscentra – gebouwd tijdens het project-: Relab aan de Politecnico di Milano en het laboratorium van het Fraunhofer Instituut in Freibourg.

Praktijktest

De technologie werd later ook getest met een reeks van echte installaties in ééngezinswoningen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Polen. De resultaten spreken voor zich: de GAHP warmtepomp verhoogt de energie-efficiëntie met meer dan 35% in vergelijking met de beste condensatieketels dankzij het gebruik van hernieuwbare energie, met de daaruit voortvloeiende kostenbesparingen en milieuvoordelen. Met elke gasabsorptiewarmtepomp kan men jaarlijks 1.20 TOE (ton olie-equivalent) besparen en een uitstoot van meer dan 3 ton CO2 vermijden, dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 dat wordt opgenomen door 430 bomen. Door deze techniek kan elk gezin de CO2 uitstoot van hun auto compenseren.

Meer informatie:
Heat4U
European Heat Pump Association

(Bron, beeld: Engineeringnet)