‘Papendal wil duurzaamheid op topsport niveau’

‘Papendal wil duurzaamheid op topsport niveau’

Sportcentrum Papendal in Arnhem zegt toonaangevend te willen zijn op het gebied van duurzaamheid. Samen met Eneco wil de topsportlocatie een aantal slimme en besparende energieoplossingen toepassen die de energienota moeten laten dalen.

Op het terrein van Papendal bevinden zich verschillende kantoorgebouwen, een hotel- en congrescentrum en drie grote sporthallen. Op het buitenterrein heeft Papendal onder meer een atletiekbaan, een BMX-baan en acht voetbalvelden, waarvan er drie beschikken over veldverwarming. Er wonen 110 topsporters op het complex, in totaal maken ongeveer 350 sporters dagelijks gebruik van de topfaciliteiten op Papendal.

Topsportklimaat

Alle verschillende accomodaties op het terrein van Papendal brengen samen een energieverbruik van 400 huishoudens met zich mee. Jochem Schellens, directeur Papendal, zegt te streven naar een zo hoog mogelijke duurzaamheid ‘Passend bij het topsportklimaat op Papendal, streven wij naar het hoogst haalbare. We willen toonaangevend zijn. Op Papendal hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom zoeken we ook op het gebied van duurzaamheid, altijd naar mogelijkheden om onszelf te verbeteren’.

Besparingsmaatregelen

Eneco adviseerde Papendal over maatregelen die direct veel invloed zouden hebben op het verbruik. Bijvoorbeeld door de bestaande warmte- en koudeopslag uit te breiden. Een deel van de gebouwen op het complex wordt nu al verwarmd en gekoeld met behulp van deze installatie. Het systeem maakt gebruik van natuurlijke warmte en koude uit een 120 meter diepe bron in de grond. Dick van Veen, directeur Duurzaam Vastgoed bij Eneco: ‘Door de resterende gebouwen aan te sluiten op de bestaande bron bespaart Papendal al 35 procent op het gasverbruik. Het laat zien dat je met slimme duurzame technieken vaak nog een hoop energie kunt besparen in bestaande gebouwen’.

Daarnaast zal Papendal dubbel glas aanbrengen en de binnenklimaatinstallaties optimaliseren. Ook plaatste Eneco op het terrein tien oplaadpunten, waar sporters met elektrisch vervoer voortaan HollandseWind-stroom kunnen ‘tanken’.

Bron: Eneco.

Beeld: Wikipedia.