’80 miljoen Europeanen leven in ongezonde gebouwen’

’80 miljoen Europeanen leven in ongezonde gebouwen’

Het Fraunhofer Institut für Bauphysik maakte een whitepaper over gezonde gebouwen, de conclusie: meer dan 80 miljoen Europeanen leven in ongezonde en vochtige gebouwen waar ze 90% van hun tijd doorbrengen.

Onder de risico’s van leven in ongezonde gebouwen vallen onder andere een grotere kans op ontwikkeling van aandoeningen aan de luchtwegen zoals astma. Ook zou het leervermogen van kinderen met 15% verbeteren wanneer zij in een goed binnenklimaat verblijven. 90% van de gebouwen in Europa is op dit moment al gebouwd en heeft veel behoefte aan duurzame renovatie.

Healthy Building

Tijdens de Healthy Building Day conferentie van de VELUX Groep in Brussel op 24 maart werd onder andere bovenstaande whitepaper besproken. Ook gaf VELUX resultaten van het VELUX Model Home 2020 programma. Hierin beweren ze dat uit het programma veel kennis is voortgekomen: ‘Verschillende gezinnen woonden in de modelwoningen terwijl wetenschappers hun welzijn, het binnenklimaat en het energieverbruik monitorden. Met hun grote raampartijen die 30-50% van de woonkamer beslaan verbeterden de verhoogde daglichtniveaus het humeur en de productiviteit van de bewoners’, aldus VELUX.

Infographic

Volgens Peter Holzer, ingenieur, onderzoeker, docent en adviseur in duurzaam gebouwontwerp, moet gezondheid een belangrijk onderdeel zijn van gebouwontwerp: ‘Een gezond binnenklimaat moet met dezelfde ambitie worden gewaarborgd als het behoud van natuurlijke hulpbronnen en kosteneffectiviteit’.

Ongezond

Bron & beeld: Bouw Wereld.