Nieuwe gedragscode voor Energie Prestatie Contracten gelanceerd

Nieuwe gedragscode voor Energie Prestatie Contracten gelanceerd

Tijdens het Nationale ESCo Congres 2015 is de Europese Gedragscode voor energie prestatie contracten (EPC’s) getekend door 33 bedrijven, gespecialiseerd in het opzetten en exploiteren van ESCo’s voor vastgoedeigenaren.

Persbericht –  De Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten (EPC) is vanmiddag tijdens het Nationale ESCo Congres 2015 officieel gelanceerd middels een plenaire ondertekening op het podium van Building Holland in de RAI Amsterdam. 33 partijen afkomstig uit de ESCo-markt onderschreven dinsdagmiddag de principes van de gedragscode; een set richtlijnen voor het gedrag van EPC-aanbieders. De gedragscode was eerder al ondertekend op de PPS/ESCo Praktijkdag op 10 december jl. door Energy Service Companies Unica en Van Dorp Installaties. Dit meldt ESCoNetwerk.nl in een persbericht.

Spelregels voor energie prestatie contracten

Een slimme manier om tot energiebesparing in vastgoed te komen is het vastleggen van een gegarandeerde energiebesparing in een langjarig energieprestatiecontract (EPC). In een dergelijk contract worden afspraken tussen opdrachtgever en de uitvoerende partij (de Energy Service Company) opgenomen over de verduurzaming (maatregelen, garanties, vergoedingen, etc.). ESCo’s blijven voor langere tijd betrokken bij het project en verdienen hun investeringen terug uit de gerealiseerde energiebesparing. ESCo’s kunnen de opdrachtgever hiermee ontzorgen zodat die zich kan focussen op kerntaken.

Energieprestatiecontracten vragen om een andere dan traditionele houding tussen opdrachtgever en uitvoerder, want langdurige partnerships vereisen ander gedrag en een nieuwe mindset. Daarom is de Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten ontwikkeld; een set met spelregels, waarden en principes die fundamenteel is voor succesvolle implementatie van EPC’s. Het zijn richtlijnen voor de EPC-aanbieders, maar tegelijkertijd een kwaliteitsindicator voor opdrachtgevers over wat zij mogen verwachten en eisen van EPC-aanbieders.

Beheer register EPC Gedragscode door ESCoNetwerk.nl

ESCoNetwerk.nl beheert het register van ondertekenaars van de EPC-gedragcode op www.esconetwerk.nl/gedragscode. Harry Sterk, directeur ESCoNetwerk.nl, is blij met deze nieuwe stap in ESCo-markt: “Snelle technologische ontwikkelingen, beperkte middelen, de noodzaak voor verduurzaming en kunnen omgaan met veranderende omstandigheden, maakt dat partijen echt moeten gaan samenwerken: de brede adoptie van de Code of Conduct laat zien dat deze visie nu breed gedeeld wordt en dat is geweldig nieuws.”

De nieuwe ondertekenaars

De nieuwe partijen die de code ondertekend hebben zijn: BAM Techniek, Eneco, Strukton, Cofely, ZON Energie, OVVIA, Veolia, Balance, CBRE Global Investors, Schiphol Real Estate, ESCO Nederland/Qing, Siemens, Greenfox, GETEC Benelux BV, DWA, Honeywell, Manesco, BAS Nederland, Escoplan, Progress Energy Services, MET Energie, Deerns, Fortierra, Lohuis Lighting, Trending Energy, Enodes, Dubotechniek, Trilux, Ecorus, Alpheon Energy en LOC Utrecht. ESCoNetwerk.nl heeft het beheer van het register op zich genomen.

Bron: ESCoNetwerk.nl

esco-gedragscode3

 

(Beeld: ESCoNetwerk.nl)