5 Fabels over LED op kantoor

5 Fabels over LED op kantoor

Volgens veel aanbieders is LED zaligmakend en zouden vastgoedeigenaren massaal de overstap moeten maken. Volgens de experts ligt dat veel genuanceerder en is een overstap op LED lang niet altijd zinnig. Vijf fabels over LED op kantoor.

Voor het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen is de verlichting een goed onderwerp: meer dan de helft van het elektriciteitsverbruik van een kantoorgebouw gaat op aan de verlichting. Het lage energieverbruik van LED ten opzichte van conventionele lampen lijkt een sterk argument om te investeren in LED. Maar is dat ook echt zo? EnergieBusiness legde 5 stellingen voor aan drie experts: Dennis van Beek (SaveSolutions), Don Kuijer (EnergyOne) en Gijs de Rooij (LedLease).

1. Met LED bespaar je driekwart op je energieverbruik

‘Als je één op één gaat vervangen kom je daar niet aan,’ zegt Don Kuijer. Gijs de Rooij: ‘Hooguit de helft, tenzij je ook gaat dimmen en aanwezigheidsdetectie toepast. Maar dan staan de kosten niet meer in verhouding tot de opbrengst.’ Dat vindt ook Dennis van Beek: ‘Misschien red je het als je T8 conventioneel aan het vervangen bent. Maar dan nog, heb je wel dezelfde lichtopbrengst? En hoe is dat na 5-10 jaren?’ Gijs: ‘In een kantoor heb je te weinig branduren voor een goede terugverdientijd. In een magazijn ligt dat heel anders.’

2. TL kun je eenvoudig door LED vervangen

‘Alleen als je de complete armatuur vervangt door een LED-panel,’ zeggen Gijs en Don. ‘De buis zelf vervangen kan niet zonder de bedrading om te leggen en het voorschakelapparaat uit te schakelen,’ zeggen beide heren. ‘Retrofit (het vervangen van alleen de buis) kan, maar alleen als het armatuur geschikt is voor de LED-buis,’ zegt Dennis. ‘LED is niet geschikt voor een spiegelarmatuur,’ voegt Gijs toe, ‘en dan zit je weer met de lichtopbrengst’. Dennis: ‘Als we retrofit voorstellen zeggen we erbij dat het een leuke tijdelijke oplossing is, voor hooguit vijf jaren.’

3. LED is koud, draagt niet bij aan de interne warmteproductie

Iedere vorm van verlichting, inclusief elektronica, geeft naast licht, ook warmte af. Ongeveer de helft van het opgenomen vermogen. ‘Omdat LED zuiniger is, is er ook minder warmte afgifte,’ zegt Gijs. ‘LED produceert net zo goed warmte en bij hogere vermogens kan dat best pittig zijn,’ zegt Dennis. Don: ‘Zorg dat je die warmte kwijtraakt, want een hoge temperatuur verkort de levensduur aanzienlijk.’

4. LED gaat minstens vijf keer langer mee dan TL

‘Retrofit meestal niet,’ zegt Gijs. ‘TL spiegel-armaturen kunnen de warmte niet kwijt. Goede LED armaturen, waarbij de componenten wel de warmte kwijt kunnen, gaan al bijna 100.000 uren mee.’ Dennis: ‘Het is opletten; er worden LED-buizen verkocht die de 10.000 uren nog niet eens halen.’ Don: ‘In een standaard situatie en met goede spullen zeggen wij dat je gedurende 9 jaren geen omkijken hebt. Wij rekenen dus veiligheidshalve een 3 keer langere levensduur.’

5. LED levert meer Lumen per Watt

‘Dat gaat op voor goede LED-armaturen. Conventioneel HF TL haalt 65 lumen per watt, LED het dubbele’, vertelt Gijs. ‘Bekijk de output,’ zegt Dennis. ‘De Lumenoutput van de LED-chip is beslist hoger dan TL, maar je moet kijken naar de output van totale LED armatuur. Een armatuur output van 100 tot 120lm is zeer reëel en industrieel gaat het richting de 130lm per Watt. Maar wil je hoge CRI waardes en lage UGR, reken dan met 100 tot 120lm armaturen output.’ Don: ‘Het verschilt per type armatuur en in T5 bestaan zoveel verschillen, met ieder zijn eigen wattage, dat maakt onderling vergelijk erg lastig. Kijk eerst naar de gewenste lichtopbrengst.’

Advies van de experts:

Gijs de Rooij: ‘Als u TL heeft in een kantoor en het werkt goed, niets doen! Bij de lage branduren (ongeveer 2500 uur per jaar) is er geen goede business case om TL door LED te vervangen. LED buizen geven geen goede lichtkwaliteit, en goede en mooie LED armaturen zijn te duur, daar komt het op neer.

Als de installatie juist wel technisch is afgeschreven of bij nieuwbouw & renovatie, dan is er geen enkele reden om nog TL te nemen. Het kleine prijsverschil tussen een goed nieuw LED armatuur en een goed TL armatuur wordt binnen zeer korte termijn terugverdiend door de lagere onderhoudskosten en het lagere elektriciteitsverbruik, zelfs ten opzichte van de zogenaamde efficiënte T5 TL buizen.

Don Kuijer: ‘De LED-buis is zo’n beetje als de eerste auto’s die eruit zagen als een koets. Zodra je de kans hebt een lichtplan te vernieuwen, zoals bij renovatie en nieuwbouw, kun je LED-panels toepassen. Maar eerlijk is eerlijk: bij lagere branduren is ook HF T5 een prima toepassing.’

Dennis van Beek: ‘Retrofit is vaak goedkope manier van verduurzamen, maar pas op, er worden gouden bergen beloofd en retrofit is beslist niet onderhoudsvrij. Kijk liever naar een professionele oplossing voor de lange termijn en calculeer de benodigde lichtopbrengst niet op het scherpst van de snede. Gebruik liever een overprojectering die getuned kan worden, dan krap aan en later er achter komen dat de lichtopbrengst te laag is (lumenbehoud). Vraag de leverancier om een lichtplan, cijfers liegen niet, en een juiste lichtberekening laat precies zien wat u krijgt.’


Don KuijerDon_Kuijer

Partner EnergyOne

www.energyone.nl


Dennis van BeekDennis_van_Beek

Managing director Save Solutions

www.savesolutions.nl


Gijs de RooijGijs_de_Rooij

General director LedLease

www.ledlease.com


Meer weten over LED? Volg de cursus energiezuinige binnenverlichting.