‘De beste duurzame daktechnologieën in koude klimaten’

‘De beste duurzame daktechnologieën in koude klimaten’

Welk type technologie van duurzame daken werkt het beste in koude klimaten? Deze vraag stond centraal in een recent gepubliceerd onderzoek, waaruit blijkt dat zonnedaken als beste uit de bus komen.

 

In het april-nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Industrial Ecology, uitgegeven door de Yale Universiteit, hebben vier Canadese wetenschappers (Eduard Cubi, Nicholas F. Zibin, Sarah J. Thompson en Joule Bergerson) een onderzoek gepubliceerd waarin ze een vergelijkende studie hebben uitgevoerd naar verschillende duurzame daktechnologieën. Daar waar andere studies zich voornamelijk focussen op één technologie, bestudeert deze studie meerdere facetten, aldus de onderzoekers.

Zonnedaken beste ‘overall performance’

De studie evalueert milieuprestaties op een levenscyclus basis van witte daken, groene daken en zonnedaken in het koude Canadese klimaat. Daken met pv-systemen tonen de hoogste milieu-prestaties in alle van invloed zijnde categorieën en worden gezien als de beste optie vanuit milieu-oogpunt.

Resultaten

Het gebruik van groene daken resulteert in positieve milieueffecten, hoewel minder significant als de resultaten verkregen met de zonnedaken, en zijn de enige technologie op het dak waarbij zowel het energieverbruik van opwarming en koeling verminderd wordt.

De milieuprestaties van witte daken in een koud klimaat worden sterk beïnvloed door de zogeheten ‘heating penalty’, dat wil zeggen, de toename van het energieverbruik voor verwarming als gevolg van de hoge zonne-reflectie, aldus de onderzoekers. Ze concluderen dat witte daken, alhoewel een uitstekende optie in warmere klimaten, niet aan te raden zijn voor algemene toepassingen in koude klimaten.

De onderzoekers concluderen dat uit de verschillende analyses blijkt dat de conclusies in het onderzoek robuuste inzichten bieden in heel Canada en koude klimaten in het algemeen.

Meer informatie

De volledige studie met bijbehorende analyses kan men hier lezen (in het Engels).

Bronnen: EurekAlert!, Onlinelibrary.wiley.com