Energie- en kostenbesparing dankzij 2.000 led-lampen in huurwoningen

Energie- en kostenbesparing dankzij 2.000 led-lampen in huurwoningen

Wooncorporatie Woonbron en energiebedrijf Eneco hebben afgesproken om de verouderde verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes van huurflats te vervangen door energiezuinige led verlichting.

In de komende maanden worden meer dan 2000 lampen in huurflats in de regio Amsterdam vervangen. De nieuwe verlichting gaat vijf keer langer mee dan zijn voorganger en verbruikt ongeveer de helft minder stroom. Door deze aanpassing zal wooncorporatie Woonbron over de komende vijftien jaar ruim 200.000 euro op energiekosten besparen. Dit komt ook ten goede aan het milieu. Door dit lagere energieverbruik zal er bijna 50 ton minder CO2 vrij komen.

Verlichting op maat

Bij het plaatsen van de nieuwe verlichting wordt nagedacht over de juiste keuze per locatie en ruimte. Nu brandt bijvoorbeeld in veel bergingsruimten en trappenhuizen van de flats  de verlichting nog dag en nacht. Met behulp van een dimsensor brandt deze verlichting straks standaard op een lager niveau en wordt de ruimte pas vol op verlicht wanneer er een bewonder in de buurt van de verlichting komt.

Woonbron en Eneco zijn in 2012 een strategische samenwerking aangegaan. Zo worden er jaarlijks al 1.500 HR-cv-ketels geplaatst in het woonbezit van Woonbron en verduurzaamt de corporatie haar bezit door het plaatsen van zonnepanelen. Dit verlichtingsproject is de volgende stap in deze samenwerking vanuit gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

Bron: Eneco.nl