Huiseigenaren met zonnepanelen kunnen mogelijk minder lang salderen

Huiseigenaren met zonnepanelen kunnen mogelijk minder lang salderen

Eerder kondigde minister Henk Kamp aan dat de saneringsregeling opnieuw bekeken gaat worden. Vereniging Eigen Huist verklaart dat hun leden zich zorgen maken over hun investering in zonnepanelen en heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Vereniging Eigen Huis heeft in de brief laten weten dat huiseigenaren met zonnepanelen minimaal 15 jaar moeten kunnen salderen. Minister Kamp kondigde eerder aan de salderingsregeling te willen evalueren. De minister verklaarde dat huiseigenaren met zonnepanelen in ieder geval tot 2020 kunnen salderen, dit heeft er volgens Vereniging Eigen Huis voor gezorgd dat leden terughoudender zijn in het investeren in zonnepanelen. ‘Omdat de minister heeft aangekondigd de regeling binnenkort te gaan evalueren, worden veel mensen onzeker. Veel van onze leden nemen contact met ons op’, aldus Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Salderen

Met de huidige regeling is het mogelijk om een teveel aan opgewekte energie terug te leveren aan het distributienet. Dit wordt vervolgens verrekend met de gebruikte energie, wat fikse kortingen op de energierekening kan opleveren. Het salderen is voor veel mensen een extra aanmoediging om te investeren in zonnepanelen.

‘Door mensen minimaal 15 jaar te laten salderen, kan de stijgende trend voor decentraal opwekken van energie doorgaan,’ verklaart Rob Mulder. De salderingsregeling maakt zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk. Maatschappelijke organisaties en marktpartijen streven ernaar dat in 2020 minimaal 1 miljoen huishoudens zelf energie opwekken, dat staat in het huidige Energie Akkoord. Wanneer de salderingsregeling ongunstig wordt aangepast zou dit kunnen zorgen voor een verminderde groei in het decentraal opwekken van stroom.

De aankondiging dat de regeling op de schop gaat, is overigens niet nieuw. In 2013 kondigde Kamp al aan dat de toekomst van de regeling ‘hoogst onzeker’ was.

De salderingsregeling wordt donderdag in de Tweede Kamer besproken tijdens een debat over het Nationaal Energieakkoord.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Beeld: Wikimedia via Creative Commons