Woningbouwvereniging HEEMwonen realiseert 22 nul-energie-woningen

Woningbouwvereniging HEEMwonen realiseert 22 nul-energie-woningen

Woningbouwvereniging HEEMwonen gaat 22 levensloopbestendige woningen bouwen in Kerkrade-West. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het nieuwe Silka-ECO-element van Xella. Het project wordt in mei opgeleverd.

Hierbij is het uitgangspunt de nieuwbouwwoningen zo aantrekkelijk mogelijk te maken om zo het krimpend inwonersaantal tegen te gaan. Het feit dat de woningen volgens het Cradle-to-Cradle (C2C) zijn gebouwd, draagt hier aan bij. Alle gebruikte materialen in het ene product kunnen later nuttig worden ingezet voor een ander product.

Volledig energieneutraal

De huizen zijn daarnaast ook volledig energieneutraal, waarbij ze ook meer energie opwekken dan ze verbruiken. Hiermee loopt de woningbouwvereniging vooruit op de strenge Europese eis voor nieuwbouw huizen. Het warmt accumulerend vermogen van kalkzandsteen draagt hier aan bij: door warmte op te nemen en later vrij te geven, is minder energie nodig voor stookkosten. ‘Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen om natuurlijke energie op te wekken en het gebruik van een warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de omgeving om de woning op aangename temperatuur te brengen,’ aldus Frank Ruland projectleider bij aannemersbedrijf Jongen uit Landgraaf

Silka ECO-element

Het Silka ECO-element brengt de aannemer een stap dichter bij dit ideaal. Kalkzandsteen is een natuurlijk materiaal, dat bestaat uit zand, kalk en water. Bij het Silka ECO-element is een deel van het zand vervangen door 30 procent gerecycled kalkzandsteen. Productie-uitval na het verharden of zagen van passtukken, worden verbroken tot granulaat. Dit wordt ingezet als grondstof voor nieuwe ECO-elementen en vervangt (deels) het zand.
‘Daarom is dit voor ons een logische keuze voor Cradle-to-Cradle bouw,’ aldus Frank Ruland. ‘Bovendien kan het element later weer worden opgenomen in een nieuwe gebruikerscyclus; er is geen sprake van afval.’

Bijkomend voordeel is dat de Silka ECO-elementen bijdragen aan de flexibiliteit van de woningen. Bewoners kunnen eenvoudig de indeling aanpassen door een wand te verplaatsen. Maurice Vincken, projectleider bij woningbouwvereniging HEEMbouw: ‘De woningen zijn zo ontworpen dat ze voor meerdere doelgroepen geschikt zijn. Dat varieert van een groot gezin, tot starters en senioren. Belangrijk is dat zij de woning eenvoudig kunnen aanpassen aan hun individuele woonwensen door een wand weg te halen of bij te plaatsen.’

Bron&Beeld: Xella Nederland en Procomm