Schiphol krijgt circulaire verlichting

Schiphol krijgt circulaire verlichting

Schiphol Group, Cofely en Philips zorgen voor nieuwe verlichting in de terminal van Schiphol. Dankzij verlichting op circulaire basis krijgt Schiphol licht ‘in gebruik, terwijl Philips eigenaar blijft van de armaturen en de installaties.

 

Philips en Cofely zijn verantwoordelijk voor de prestaties en levensduur van het systeem. Door het gebruik van herbruikbare materialen en energie-efficiënte LED-verlichting wordt 50 procent afname van het elektriciteitsverbruik gerealiseerd. Het vernieuwde lichtdesign zorgt daarnaast voor een verbeterde lichtbeleving, aldus Philips.

Nieuwe standaard

Schiphol, Cofely en Philips zeggen een nieuwe standaard te creëren in de transitie naar een circulair economische wereld door het toepassen van verschillende circulair economische uitgangspunten. Jos Nijhuis, CEO en president-directeur van Schiphol Group zegt: ‘Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens in de wereld te worden. Wij geloven in een circulaire economie en willen ook een actieve rol spelen bij het realiseren daarvan.’

De toepassing van circulaire verlichting maakt deel uit van een ingrijpende vernieuwing van de terminal. De vernieuwing moet reizigers meer comfort bieden en de capaciteit van Schiphol vergroten, zo zegt Schiphol Group.

Recycling armaturen

Speciaal voor Amsterdam Airport Schiphol zijn armaturen ontwikkeld met een levensduur die 75 procent langer is dan gebruikelijk. De onderdelen van de armatuur kunnen afzonderlijk worden vervangen. Hierdoor worden de onderhoudskosten gereduceerd en hoeft niet het complete armatuur te worden gerecycled. Bovendien blijft Philips eigenaar van de apparatuur, Schiphol Group betaalt voor het gebruik tijdens de contractduur. Aan het einde van het energieprestatiecontract worden armaturen na een upgrade elders opnieuw ingezet, met een maximale vermindering van grondstofgebruik tot gevolg.

Bron: Persbericht Schiphol
Beeld: Creative Commons via Wikipedia