Nieuw duurzaam museumdepot Kolleksjesintrum Fryslân

Nieuw duurzaam museumdepot Kolleksjesintrum Fryslân

Vijf provinciale musea in Friesland gaan gezamenlijk een depot bouwen voor hun collecties. Architectenbureau LEVS heeft de opdracht gekregen een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwerpen waarin de collecties veilig beheerd kunnen worden.

Het Kolleksjesintrum Fryslân, zoals het genoemd wordt, wordt een gezamenlijk depot van het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Landbouwmuseum. De collecties van de musea worden ingedeeld naar vergelijkbare opslag- en klimaatcondities. ‘Metaal bij metaal, schilderijen bij schilderijen’, aldus de Architect.

Klimaatconcept

Het gebouw van LEVS staat op een groene terp en wordt omringd door een nieuw aangelegd landschap met wilde grassen. De collecties worden opgeslagen in een gesloten ‘doos’ met begroeide gevels. De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m² K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Op deze manier zijn het hele jaar door, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het energieverbruik voor het depot met 26 KWh vergelijkbaar met het verbruik van een grote eengezinswoning.

LEVS_Kolleksjesintrum Fryslân 04 - concept klimaatbeheersing

Werking klimaatbeheersing

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp (WKO). Door gebruik te maken van LED-verlichting en bewegingssensoren wordt het energieverbruik verder geminimaliseerd. De 500 PV-panelen leveren daarnaast meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

Projectgegevens

Programma: 2.000 m² depotruimte, 1.000 m² facilitaire ruimte
Planning: oplevering eind 2015
Opdrachtgever: Stichting Kolleksjesintrum Fryslân
Aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Expertteam innovatief concept: LEVS partners (procesmanagement, PvE, duurzaamheid en kosten), LBP|Sight (bouwfysica, energie, duurzaamheid en brandveiligheid), Crown Fine Art (beheer- en opslagconcepten en inventarisatie van de collecties), Galjema (installatie).

Bron en beeld: Persbericht LEVS