Energy Academy Europe meest duurzame van Nederland

Energy Academy Europe meest duurzame van Nederland

Het nieuwe, ambitieuze gebouw voor de Energy Academy Europe belooft het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden. Het bouwwerk van bijna 15.000 m2 met BREEAM-niveau ‘Outstanding’ zal in 2015-2016 gerealiseerd worden.

De Energy Academy Europe is een instituut waar bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Bij zo’n instituut horen vanzelfsprekend hoge eisen op het gebied van duurzaam bouwen. Om te voldoen aan deze eisen heeft het gebouw een bijzondere bouwvorm met een groot zonnepanelendak: doordat het dak schuin oploopt, kan deze optimaal zon opvangen.

Natuurlijke bronnen

Verder wordt er handig gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen. Een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw wordt de aarde gebruikt voor koeling of juist opwarming van lucht en water; regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor de toiletten. Ook de ventilatie is natuurlijk en wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak. Als de natuurlijke bronnen niet voldoen is echter wel een back-up installatie aanwezig. Door de innovatieve omgang met duurzame energiebronnen wordt op lange termijn eveneens flink bespaard op de exploitatielasten.

Met het BREEAM-niveau ‘Outstanding’ wordt de Energy Academy Europe het enige onderwijsgebouw in Nederland die aan de hoge duurzaamheidseisen voldoet. Hiermee krijgt het gebouw een voorbeeldfunctie.  Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit Broekbakema, pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR.

De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley.

Zie hieronder een video van de RUG voor meer informatie over het gebouw

Bron&Beeld: Rug.nl