25% van Amsterdamse sportclubs gaat verduurzamen

25% van Amsterdamse sportclubs gaat verduurzamen

44 van de 176 Amsterdamse buitensportverenigingen gaan het komende jaar aan de slag met het verduurzamen van hun sportaccommodatie om geld en energie te besparen. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

 

Persbericht – Aan de hand van een gratis duurzaamheidsscan, aangeboden door de gemeente, hebben 44 verenigingen inmiddels de scan uitgevoerd, waarvan er 30 een advies op maat hebben gekregen. Acht verenigingen hebben daadwerkelijk al maatregelen genomen om het energieverbruik te verlagen. Daarmee is de doelstelling voor 2015 uit de onlangs vastgestelde Agenda Duurzaamheid om ten minste 25% van de buitensportverenigingen te helpen met verduurzamen, behaald, aldus de gemeente Amsterdam.

Geld en energie besparen

De gemeente geeft buitensportverenigingen gratis advies over energiebesparing en andere duurzaamheidsmaatregelen. Zo kijkt de adviseur onder meer naar de isolatie, installaties, verlichting, verwarming en het watergebruik in en rondom het clubhuis. Ook krijgen de verenigingen advies over de verschillende financieringsmogelijkheden. Buitensportverenigingen kunnen met kleine aanpassingen vaak al grote veranderingen teweeg brengen door bijvoorbeeld lampen te vervangen. Zo kunnen verenigingen ‘een paar honderd euro investeren, en er soms wel duizend besparen’, aldus Nina van Kranendonk, projectleider van duurzame sportverenigingen Amsterdam, in een interview op de website van sportknowhowxl.nl.

Kennissessie over energiebesparing

Alle Amsterdamse buitensportverenigingen die beschikken over een eigen clubhuis en hun eigen energierekening betalen, kunnen gebruik maken van zo’n duurzaamheidsscan. De gemeente organiseert dinsdagavond 23 juni in de Amsterdam Arena een kennissessie voor sportverenigingen over energiebesparing en andere duurzame maatregelen. Aanmelden kan tot 1 juli via www.amsterdam.nl/sport/duurzaam.

Bron: Persbericht Gemeente Amsterdam

Beeld olympisch-stadion: Wikimedia / Wikicommons