Rekenen aan ESCo’s met RETScreen (whitepaper)

Rekenen aan ESCo’s met RETScreen (whitepaper)

Het Instituut voor Vastgoed en Duurzaamheid IVVD komt met een whitepaper over RETScreen, de rekentool voor energie efficiënte gebouwen met een gezond binnenklimaat. Rekenen aan een ESCo businesscase wordt hiermee mogelijk.

De kosten voor energie en de afschrijving van en onderhoud aan gebouwgebonden installaties zijn substantieel. Bij nieuwbouw en renovatie is het mogelijk energiebesparende maatregelen te treffen of het gebouw zelfs energieneutraal te maken. De besparing op de energielasten vormt op papier een financieringsbron. Immers, door lagere exploitatiekosten zijn investeringen terug te verdienen. Door de investering en exploitatie van de gebouwgebonden installaties inclusief het energieverbruik, onder te brengen in een energieprestatiecontract of ESCo, kan een gebouweigenaar in samenwerking met de installateur een haalbare businesscase realiseren. Het geheim zit hem in het vastleggen van eisen ten aanzien van energieprestatie en binnenklimaat, gekoppeld aan een bonus-/malusregeling.

RETScreen rekentool

De gratis webbased software uit Canada RETScreen biedt uitgebreide mogelijkheden om een businesscase uit te werken en te spelen met variabelen. ‘Wie niets doet aan het huidige energieverbruik van zijn gebouw, ziet zijn cashflow richting energieleveranciers gaan,’ zegt Wim Fieggen van de IVVD. ‘Besparen op deze cashflow is de basis voor een project waarbij energiereductie, duurzame energieproductie en een gezond binnenklimaat worden gerealiseerd.’ Ook in Nederland worden steeds meer ESCo projecten geraliseerd. ‘Voor zo’n project is het maken van de juiste keuzes met een goede financiële onderbouwing een vereiste. Om te voorkomen dat keuzes gemaakt worden op basis van onderbuikgevoel of dat de keuze van de leverancier klakkeloos wordt overgenomen, is het nodig de keuzes goed te onderbouwen.’ RETScreen biedt hiervoor de basis.

Het gratis softwarepakket RETScreen biedt de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan. RETScreen kent 430.000 gebruikers in 222 landen en is in 36 talen vertaald. De Whitepaper laat u kennis maken met de uitgebreide mogelijkheden van dit gratis softwarepakket en komt met voorbeelden van projecten waar RETScreen in Nederland is ingezet.

Bron: IVVD