Belgisch WDP start gigantisch zonnepanelenproject

Belgisch WDP start gigantisch zonnepanelenproject

De Belgische logistiek vastgoedonderneming WDP gaat in Nederland voor 30 megawatt aan zonnepanelen plaatsen. Het  eerste project is het Wehkamp DC, dat een installatie van maar liefst 2,5 megawatt krijgt.

 

Het Wehkamp DC wordt een uniek gebouw. Volgens de bouwer, Hercuton, gaat het om ‘het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld’. Het distributiecentrum bestaat uit 3 bouwlagen. De begane grond vloer heeft een oppervlakte van 34.178 m2, de eerste verdieping behelst 12.344 m2 en de tweede verdieping 500 m2.

468 shuttletreinen

Wehkamp heeft als doel om voortaan op de dag van bestelling ook meteen te kunnen leveren. Dit prestigieuze project en de realisering van het logistiek centrum moet hier aan bijdragen. Het distributiecentrum krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8000 palletlocaties en 2,5 kilometer aan stellingen voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 miljoen artikelen worden opgeslagen.

WDP en SDE+

Daarbij wordt het dak vol gelegd met zonnepanelen door WDP. Deze zonnepanelen gaan de gigantische hoeveelheid van 2,5 megawatt opleveren. Maar hier stopt WDP nog niet: het streven is op Nederlands vastgoed in totaal voor 30 megawatt aan zonnepanelen te plaatsen. Een investering die zo’n 30 miljoen zal gaan kosten en waar een behoorlijk tempo achter wordt gezet. WDP heeft laten weten de 30 megawatt aan zonnepanelen eind 2016 te willen hebben gerealiseerd.

Dit doet het bedrijf onder de SDE+ regeling, waardoor het bedrijf in feite een goedkopere investering doet. Opmerkelijk is echter dat dit bedrijf  gefinancierd wordt door Nederlandse belasting. Op de energierekening wordt de ze zogeheten ODE belasting (Opslag voor duurzame energieopwekking) geheven. Het geld dat iedereen afdraagt, wordt gebruikt om SDE+ subsidies uit te delen. Dit Belgische project wordt dus direct gefundeerd door de Nederlandse burger. Dit doet er niet aan af dat het een gigantisch project is wat enorm veel energie zal gaan opleveren. Met 2,5 megawatt wordt het het grootste PV-dak in Nederland, en levert het 9% meer energie op dan de tot nu toe grootste Floriade Vijfhuizen.

Bron: PolderPV