Triodos biedt hypotheekkorting voor energiezuinige huizen

Triodos biedt hypotheekkorting voor energiezuinige huizen

Duurzame banken proberen een positieve draai te geven aan het ‘indicatief energielabel’. Zo krijgen kopers van een zuinig huis een lagere hypotheekrente. Triodos Bank neemt het voortouw in deze nieuwe aanpak.

 

Wegwijs.nl meldt dat Triodos bank momenteel de enige bank in Nederland is waarbij de hoogte van de hypotheekrente afhangt van het energielabel van het huis. Daar alle verkopers of verhuurders van een huis vanaf dit jaar verplicht zijn om een energielabel te kunnen tonen, is dit een welkome oplossing.

Het ‘natte vinger label‘ heeft al vanaf het begin van de invoering voor veel problemen gezorgd. Zo heeft men grote kans dat huizen die voor 1930 gebouwd zijn, hoe spaarzaam ze ook zijn met gas en licht, automatisch het slechtste energielabel krijgen opgeplakt. Dit moet anders en beter kunnen, vinden ook de duurzame banken.

Geld besparen met A-label

Triodos Bank zegt dat de hypotheekrente dus afhangt van het energielabel van het huis. Zo levert elke stap hoger op het energielabel een rentekorting op van 0,1 procent.

Het verschil tussen het slechtste label (G) en het energiezuinigste label (A) bedraagt 700 euro per 100.000 euro aan hypotheek. Volgens Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos, heeft de bank veel nieuwe hypotheekklanten erbij gekregen met de rentekorting voor zuinige huizen. Echter zijn dit wel vooral huizenbezitters die al een A-label hadden, erkent Thijs aan Wegwijs.nl. Op de vraag of de hypotheekkorting zijn doel zo niet voorbij schiet antwoord Thijs: ‘Doordat huizen met een A-label blijkbaar gunstiger hypotheken kunnen krijgen, worden die huizen waardevoller en ontstaat er dus een druk op de markt om huizen te verbeteren.’

Lees meer op wegwijs.nl.

Beeld energiezuinige-huizen: Shutterstock