Eerste nul-op-de-meter woning Ermelo opgeleverd

Eerste nul-op-de-meter woning Ermelo opgeleverd

Op 22 juni 2015 ontvingen de eerste bewoners van Groevenbeek Noord de sleutel van hun nul-op-de-meter starterswoning. Afgelopen februari vierden de kopers de start van de bouw en nog geen vijf maanden later is de eerste woning opgeleverd.

Na de bouwvak is de gemeente Ermelo in totaal 39 duurzame nul-op-de-meter starterswoningen rijker, zo meldt bouwbedrijf Van Wijnen. Het bedrijf noemt het een uniek project voor Ermelo, maar ook in Nederland, gezien de omvang, prijsklasse en het energieconcept van het project.

Nul-op-de-meter

Door de duurzame maatregelen zijn de in- en uitgaande energiestromen voor verwarming van de woning, verwarming van het water, maar ook het gebruik van huishoudelijke apparatuur en verlichting, op jaarbasis per saldo nul, zo zegt Van Wijnen.

Na de bouwvak blijven het bouwbedrijf en de gemeente Ermelo betrokken om het energieverbruik van de woningen en bewoners te monitoren. Eén woning uit het project wordt hiervoor tijdelijk ingericht als demonstratiewoning.

Groene woningen

De gevels van de duurzame woningen bestaan voor een groot deel uit robuust, genuanceerd metselwerk met een licht kleur. Houten bekleding zorgt voor afwisseling in de gevel. De mos-sedum dakbedekking van de aangebouwde bergingen geeft de woningen een extra groen en duurzaam karakter, zo meldt Groevenbeek Noord op hun website.

Het relatief grote dakoppervlak van de woningen is voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden als één vlak over de rijwoningen geplaatst. De noord-zuid ligging van de huizen moet een optimaal profijt van de zon garanderen. Door dit slimme gebruik van zonnepanelen en de isolatie zijn de woningen niet alleen duurzaam, maar ook energiezuinig. Met het juiste gebruik kunnen bewoners hun energierekening zelfs tot nul reduceren, aldus Groevenbeek Noord.

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. met de gemeente Ermelo en diverse Ermelose ondernemers.

Beeld nul-op-de-meter-woning: Groevenbeek Noord