Woningen met (oud) energielabel verkopen sneller

Woningen met (oud) energielabel verkopen sneller

Woningen die zijn voorzien van een energielabel worden gemiddeld sneller verkocht dan woningen zonder energielabel. Kopers zijn bereid gemiddeld 6000 euro meer te betalen voor een woning met een groen label. Dat blijkt uit een grootschalig wetenschappelijke studie.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Tilburg University en de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf januari 2008 zijn er ruim 50.000 Nederlandse woningen verkocht met het energielabel, dat is 15 procent van de totale markt. Uit het rapport blijkt dat gelabelde koopwoningen gemiddeld 24 dagen sneller een nieuwe eigenaar vinden dan huizen zonder label.

Groene prijspremie

Wanneer er wordt gekeken naar de transactieprijs, dan is te zien dat de prijsopbrengst met elke labelcategorie onder het gemiddelde D-label tot een korting van vier procent daalt bij de G-categorie. Anderzijds, stijgt de premie met elke labelverbetering boven D, tot ruim 10 procent voor A-gelabelde woningen. Dit komt neer op een daling in de verkoopprijs van bijna 14.000 euro bij een G-label ten opzichte van het meest voorkomende D-label. Een A-label levert in dit geval juist 7000 euro extra op.

In de transactieprijs is het energielabel-effect dus al zichtbaar en is onder de 50.000 kooptransacties een groene prijspremie waarneembaar. Kopers betaalden gemiddeld 3 procent meer (6000 euro) voor een gelijkwaardige woning met een groen label (labels A, B en C) dan een rood label (labels D tot en met G).

Meten is weten

Het kopen van een woning zonder label betekent dat er gegist zal moeten worden naar de toekomstige gas- en elektriciteitsrekeningen op het nieuwe adres, zo zegt RVO. ‘Voor een doorsnee woning kan deze gasrekening uiteenlopen van 43 euro voor een zuinige A-label woning, tot wel 174 euro voor eenzelfde soort woning, maar dan uit de energieverkwistende G-categorie’, aldus dr. Nils Kok van de Universiteit Maastricht.

Het energielabel speelt dus een belangrijke rol in de beslissing van huizenkopers, zo zegt het rapport. Dirk Brounen, hoogleraar vastgoed van Tilburg University zegt hierover: ‘Meten is weten, en het belang van de energierekening is groot genoeg voor de consument om de meting te waarderen’.

Naschrift: het onderzoek betreft energielabels oude stijl, afgegeven door een gecertificeerd adviseur, de EPA-W adviseur die op zo’n 150 punten de woning onderzoekt en de energieprestatie waardeert. Lees meer hierover op EnergieOverheid over het ‘natte vinger label’.

Download hier het volledige rapport (PDF-formaat)

Bron: Persbericht RVO

Beeld energielabel: Shutterstock