Energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meterwoning

Energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meterwoning

Verhuurders mogen een energieprestatievergoeding aan hun huurders vragen wanneer ze hun woningen tot een (bijna) energieneutrale of nul-op-de-meterwoning renoveren. Dit staat in een wetsvoorstel van de ministers Stef Blok en Ard van der Steur dat bij de Tweede Kamer is ingediend.

Persbericht – RVO maakte dit vorige week bekend. In het Burgerlijk Wetboek en in de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte wordt naast de huurprijs, vergoeding voor de nutsvoorziening en servicekosten een mogelijkheid opgenomen voor afspraken over een energieprestatievergoeding. De hoogte van deze energieprestatievergoeding moeten huurder en verhuurder samen overeenkomen, aldus RVO.

Energieakkoord 2013

In het Energieakkoord staat dat in 2030 alle gebouwen in Nederland gemiddeld een energielabel A moeten hebben. Om deze doelstelling te bereiken zijn grote renovaties van woningen nodig. Dit is goed voor de innovatie en werkgelegenheid van de bouw.

Investeringen

Bij een nul-op-de-meter woning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via een (beperkte) huurverhoging en een energieprestatievergoeding kan een verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen.

Energieprestatievergoeding

De verhuurder levert energie aan de huurder voor eigen gebruik door de energieopwekkende voorzieningen. De verhuurder mag hiervoor straks een energieprestatievergoeding in rekening brengen. Minister Blok komt nog met een voorstel over de maximale hoogte van deze energieprestatievergoeding.

Woonlasten

Het streven is dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen. Waar de huurder voorheen huur betaalde aan de verhuurder en de energierekening aan de energiemaatschappij, zal hij na renovatie huur en een energieprestatievergoeding betalen aan de verhuurder.

Wetsvoorstel

De tekst van het wetsvoorstel is te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Beeld nul-op-de-meter: Shutterstock