KiesZon wint aanbesteding zonnestroomproject Tilburgse scholen

KiesZon wint aanbesteding zonnestroomproject Tilburgse scholen

KiesZon heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de realisatie en exploitatie van 26 zonnestroominstallaties op Tilburgse basisscholen en multifunctionele accommodaties. De installaties moeten eind 2015 gereed zijn.

De aanbesteding is uitgeschreven door stichting MOED, de Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid. Het project begon in 2014, toen de schoolbesturen van van Xpect Primair, Tangent, Opmaat en Jan Ligthart hun handen ineensloegen om een openbare aanbesteding te starten voor investeerders in zonnestroominstallaties.

ESCo

De winnaar van de aanbesteding, in dit geval KiesZon, wordt een zogenaamde ESCo, een Energy Service Company. Gedurende 15 jaar krijgen de scholen een korting van gemiddeld 15% op de huidige elektriciteitsrekening. In die periode hebben de scholen geen omkijken naar de zonnestroominstallaties. Het onderhoud en risico komt volledig voor rekening van KiesZon. Zij zorgen ervoor dat de opgewekte zonnestroom altijd ten goede komt aan de scholen. Na 15 jaar heeft de school de mogelijkheid om de zonnestroominstallatie van de ESCo gratis over te nemen en dan nog ten minste 10 jaar te profiteren van gratis zonnestroom

Voor eind 2015 worden nu alle zonnestroominstallaties door KiesZon ontwikkeld en gerealiseerd. Daarna verzorgt KiesZon ook de exploitatie en het beheer van de systemen. Dit wordt vormgegeven in een operational lease concept. Dit sluit aan op het lopende traject KiesZonopSchool waarbij basisscholen in heel Nederland zonder eigen investering zonnepanelen krijgen.

Bron: Brabants Dagblad