Duizend Brabantse woningen worden nul-op-de-meter

Duizend Brabantse woningen worden nul-op-de-meter

Provincie Noord Brabant, gemeenten, bouwbedrijven, industrie, woningcorporaties, energiecoöperaties, banken en onderwijsinstellingen gaan de samenwerking aan om 1000 nul-op-de-meter woningen te realiseren.

 

Deze woningen staan aan het begin van een grootschalige renovatie van alle woningen in Noord-Brabant. Het is het streven om in 2050 alle 800.000 al bestaande woningen in de provincie energieneutraal te maken.

Om dit te realiseren moeten er nog grote stappen gemaakt worden, want omgerekend zouden er honderd huizen per dag energieneutraal gemaakt moeten worden. Dat is vier keer zoveel als het huidige tempo waarmee de verduurzaming gaande is. Deze samenwerking van een groot scala aan partijen moet bijdragen aan de versnelling van dit proces.

Verschillende partijen

De deal werd ondertekend  tijdens de manifestatie ‘Brabantse Deal Nul-op-de-meter’. Voorafgaand aan de ondertekening liet elke partij weten op welke manier zij zullen bijdragen aan de realisering van de nul-op-de-meter woningen. Voorafgaand aan de manifestatie geven alle dealpartners aan hoe zij aan de doelstellingen gaan bijdragen. Zo gaan woningcorporaties woningen inbrengen die nul-op-de-Meter worden gemaakt. Gemeenten gaan hiervoor onder andere het proces van vergunningen versoepelen. En de bouwpartijen gaan nauwer met elkaar samenwerken om de productie te industrialiseren en zo een economische rendabele renovatie mogelijk te maken. De voornaamste inbreng van de provincie Noord-Brabant is het verbinden van diverse partijen en stevig in te zetten op een goede coördinatie om de doelen van nul-op-de-meter vast te houden.

De renovatie gaat van start met het opknappen van rijtjeshuizen uit de jaren ’50 tot en met ‘80. Ze krijgen een isolerende schil van muren en dak en wekken zelf energie op met zonnepanelen. Het inmeten van de huizen vindt digitaal plaats, vervolgens kunnen huiseigenaren met deze informatie zelf kiezen voor een buitenschil voor hun huis. De onderdelen voor de renovatie zullen in een hoog geautomatiseerd proces in een fabriek gemaakt worden. Hiermee is het haalbaar om de kosten voor renovatie te drukken en in kleinere series te bouwen. Een belangrijk aspect daarbij is dat grootschalige renovatie uiteindelijk uit de bespaarde energiekosten kan worden gefinancierd.

Bron: Provincie Noord-Brabant