Cursus: energie besparen met ledverlichting

Cursus: energie besparen met ledverlichting

Hoe werkt ledverlichting en wanneer kan LED het beste toegepast worden? Hoe zit het met het energieverbruik, de investeringskosten en de terugverdientijd? Leer gedurende één middag de ins en outs van het rendabel toepassen van ledverlichting.

Voor wie?

De cursus is gericht op professionals betrokken bij vastgoedbeheer en energieprojecten, als eigenaar, facility manager, financieel manager, gebouwbeheerder, beleidsmaker of adviseur. Bijvoorbeeld bij kantoren, scholen, zorginstellingen, productie en logistiek, woningcorporaties en VvE’s.

Programma

In één middag worden alle aspecten van ledverlichting behandeld die nodig zijn om een eigen businesscase te bouwen. Deelnemers kunnen na de cursus in hun eigen praktijk direct aan de slag. Het programma bestaat uit vier onderdelen:

Hoe werkt ledverlichting?
Techniek van de LED, toepassing als lichtbron, de opbouw van armaturen, gebruik van de driver en systemen voor aanwezigheidsdetectie, het dimmen en de kleurinstelling;

Waar is ledverlichting toepasbaar?
Begrippen als Lux en Lumen, kleurtemperatuur, gebruiks- en Arbo richtlijnen, toepassen van LED bij vervanging, renovatie en nieuwbouw;

Rekenen aan energiebesparing
Het elektriciteitsverbruik en de energiekosten vergeleken tussen ledverlichting en conventioneel, kosten voor onderhoud en vervanging;

Een eigen businesscase
Het opstellen van een plan voor toepassen van ledverlichting in bestaande bouw bij renovatie, met investeringsbegroting, jaarlijkse kosten, subsidiemogelijkheden en terugverdientijden.

Deelname

De cursus wordt dit najaar twee keer gehouden: op 10 november in Den Bosch en op 26 november in Utrecht. Aanvang 13.00 uur en afsluiting rond 17.00 uur met hapje en drankje. De kosten voor deelname bedragen 195,- euro excl. btw. Reserveren kan door een e-mail te sturen aan Sacha@energiemedia.nl.

Beeld led2-774549_1280: Pixies