Europese regels energie efficiëntie gebouwen aangescherpt

Europese regels energie efficiëntie gebouwen aangescherpt

De overheid is samen met provincies en gemeenten de grootste vastgoedeigenaar van Nederland. ‘Aangescherpte regelgeving vormt een kans,’ zegt EuroACE, die daarmee overheden oproept de regels daadkrachtig te implementeren.

Energie efficiëntie van gebouwen is geregeld in de Energy Efficiency Directive (EED) en de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De lidstaten van de Europese Unie hebben zich hieraan gecommitteerd. Uitkomst van de regels is ondermeer dat jaarlijks 3% van bestaande gebouwen gerenoveerd moet worden met een aanzienlijke verbetering van de energieprestatie. Daarnaast dienen openbare gebouwen het energielabel met de energie index te tonen.

Ondergrens BVO verlaagd

Deze maand is de ondergrens waarop bovengenoemde twee maatregelen van toepassing zijn, verlaagd van 500 naar 250 m2 BVO. Dit betekent een behoorlijke uitbreiding van het gebouw areaal dat voorzien zal moeten worden van het energielabel. Tegelijk kunnen nog meer gebouwen in aanmerking komen voor (ingrijpende) renovatie.

EuroACE roept op tot actie

Bedrijven die actief zijn in de productie, installatie en het beheer van gebouwgebonden installaties hebben zich verenigd in EuroACE, voluit de ‘European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings’. EuroACE maakt zich zorgen dat de aanscherping van de EED en EPBD bij de beheerders van overheids- en gemeentelijk vastgoed onopgemerkt blijft. Dit zegt Adrian Joyce, Secretary General van EuroACE. Vooral omdat lidstaten, waaronder Nederland, tot nu toe weinig ambitie tonen in het implementeren van de regels, nog vóór de aanscherping. EuroACE roept overheden op om daadkrachtig werk te maken van energie efficiëntie. ‘Het renoveren van gebouwen en deze voorzien van een energielabel is het juiste antwoord op de burgers, die niet langer belastinggeld willen zien opgaan aan energieverspilling.’

Ook vind EuroACE dat meer grip moet komen op het daadwerkelijk implementeren van de energie efficiëntie regels. Nu het verduurzamen van bestaande overheidsgebouwen nog niet zo’n vaart lijkt te lopen heeft EuroACE een punt. Achterliggend argument is dat ingrijpende renovatie van 3% van de gebouwvoorraad vanaf 250 m2 een enorme business is voor producenten en installateurs van o.a. klimaatinstallaties. Het zou de Nederlandse economie een jarenlange impuls kunnen geven. En kosten doet het niets, want door energiebesparing worden de investeringen vanzelf terugverdiend.

Lees hier het originele bericht op EuroACE

Beeld : CC0 / meineresterampe