Zeepfabrikant bouwt grootste duurzame dakkas ter wereld

Zeepfabrikant bouwt grootste duurzame dakkas ter wereld

Bij de nieuwbouw van zeepfabrikant Method in Chicago wordt de grootste dakkas ter wereld aangelegd. De dakkas krijgt een oppervlakte van bijna 7.000 vierkante meter.

Dit meldt het architectenbureau William McDonaugh + Partners, verantwoordelijk voor het ontwerp van de ‘South Side Soapbox’ op zijn website. In april opende de milieuvriendelijke fabriek zijn deuren. Het complex is voorzien van een windturbine en drie zonnepaneleninstallaties die met de zon kunnen meedraaien, zo meldt de nieuwssite Business Insider UK. In het najaar start de bouw van de dakkas.

Grootste dakkas ter wereld

De dakkas moet ruim 450 ton voedsel per jaar gaan opleveren, die aan de plaatselijke restaurants en winkels verkocht gaat worden. Het bouwen van een dakkas is al eerder gedaan, bijvoorbeeld op het dak van het Amsterdamse RAI-gebouw, zo meldt duurzaambedrijfsleven.nl

Vanwege het enorme gewicht van de kas moest de draagconstructie van de fabriek hier speciaal op gebouwd worden. Daarvoor heeft het bedrijf inspiratie opgedaan bij de nieuwbouw van het Belgische Ecover, eveneens een producent van duurzame reinigingsmiddelen. ‘We wilden aan de hoogste normen van groen bouwen voldoen’, zegt Saskia Van Gendt, Hoofd Greenskeeper bij Method, tegen Business Insider.

Energie-efficiënt

Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zal de fabriek een derde van het totale energieverbruik op een duurzame manier kunnen verantwoorden. Zo is de dakkas veel efficiënter dan conventionele landbouw, gebruikmakend van twintig keer minder land en tien keer minder water, en voorkomt het wegspoeling van meststoffen, alsook de behoefte aan bestrijdingsmiddelen. Dit resulteert in een verminderde CO2-uitstoot en transportkosten als gevolg van de lokale distributie, zo meldt McDonaugh + Partners.

De planten worden gekweekt met een hydrocultuursysteem waarbij alleen water nodig is en geen grond. Door middel van computersystemen worden de irrigatie, verwarming, koeling en andere variabelen geregeld.

Lees meer over dit project via het architectenbureau of op de website van Method.

Beeld Method-duurzame-dakkas: Michelle Wodzinski Photography & Film / Michelle Wodzinski Photography & Film