‘Tweede huid’ voor Medisch Spectrum Twente

‘Tweede huid’ voor Medisch Spectrum Twente

Het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is opgeleverd. Het gebouw is innovatief en duurzaam in gebruik door de vele energiezuinige systemen.

Het gebouw is ontworpen naar het idee van een ‘healing environment’. Dit wil zeggen dat het gebouw op zo’n manier is ontworpen dat de uitstraling en voorzieningen van het gebouw een positief effect hebben op de patiënten en bezoekers die in het ziekenhuis verblijven.

Na drie jaar zijn de bouwwerkzaamheden van het gebouw afgerond en kan het MST beginnen met de inrichting van het ziekenhuis. De energieopwekking van het gebouw maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem.

Warmteterugwinning

Daarnaast maken het gebouw en de energiecentrale gebruik van verscheidene vormen van warmteterugwinning. De atria in het gebouw bestaan bijvoorbeeld uit grote glaspuien, deze vormen een ‘tweede huid’ over het gebouw, waardoor warmte beter hergebruikt kan worden. Ook tijdens de bouw is er gebruik gemaakt van duurzame techniek: door de restwarmte van de bouwwerkzaamheden te hergebruiken kon het ziekenhuis energiezuinig verwarmd worden.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 78.400 m² en is gerealiseerd op een terrein van 23.000 m² aan het Koningsplein in Enschede. Voor de uitvoering is de aannemerscombinatie een samenwerking aangegaan met Goossen Te Pas bouw. Het bouwkundig ontwerp is van Harry Abels van IAA Architecten.

Bron: Medisch Spectrum Twente