Awards voor beste verduurzaming bestaande voorraad

Awards voor beste verduurzaming bestaande voorraad

In 2016 worden voor de tweede keer de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards uitgereikt. Het gaat om prijzen voor organisaties die laten zien wat zij op het gebied van duurzaam bouwen hebben bereikt. Het thema van de Awards in 2015/2016 is ‘verduurzaming van bestaande voorraad’.

Persbericht – Momenteel is een van de grootste uitdagingen voor de bouw- en vastgoedsector het verduurzamen en toekomstbestendig maken van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen, aldus de organisatie van de Awards. Daarom de keuze voor het thema ‘verduurzaming van bestaande voorraad’. Deelnemers kunnen zich tot en met 24 januari 2016 inschrijven en op 22 maart 2016 vindt de uitreiking plaats.

Circulaire economie

Het Energieakkoord is sterk gericht op het energiezuinig maken van bestaande gebouwen. Daarnaast wil de overheid het creëren van een circulaire economie stimuleren. Ook in de bouwsector, als grootverbruiker van grondstoffen, speelt dit een steeds grotere rol en wordt de noodzaak gezien om het circulair te gaan doen. Doel van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in 2015/2016 is het verkiezen van die organisaties die tot nu toe het beste slagen in het oppakken van deze twee grote uitdagingen en daarin voorbeeldig zijn voor hun sectorgenoten.

Uitreiking in 4 categorieën

De Awards worden uitgereikt in vier categorieën:

  • Categorie 1: Gemeente / Regio: beoordeling o.a. op resultaten van duurzaam bouwen beleid naar corporaties, commerciële vastgoedsector en particulieren en gerealiseerde duurzame renovatieproject(en) van maatschappelijk of ander gemeentelijk vastgoed.
  • Categorie 2: Woningcorporatie: beoordeling o.a. op voorbeeldig (regisserend) opdrachtgeverschap en gerealiseerde duurzame renovatieproject(en).
  • Categorie 3: Bouwpartij: beoordeling o.a. op voorbeeldige ketensamenwerking bij ontwikkeling en/of uitvoering en gerealiseerde duurzame renovatieproject(en).
  • Categorie 4: Partij met een nul-op-de-meter renovatieaanpak voor gestapelde bouw.

Aantoonbaar duurzame resultaten

Organisaties met de meest overtuigende integrale aanpak en spraakmakende projectresultaten op het gebied van duurzame renovaties van de bestaande voorraad worden beloond, zo zegt de organisatie. Categorie 4 is gelieerd aan het EU project NeZeR, dat internationaal kennis deelt en ontwikkelt over bijna-energieneutrale-gebouwrenovaties (BENG). Voor deze categorie kunnen partijen en/of consortia inschrijven die een energiezuinig renovatieplan voor een bestaand appartementengebouw hebben. Bij alle inzendingen moeten duurzame resultaten aangetoond zijn met een landelijk erkend instrument.

De jury

Bij de samenstelling van de jury is erop gelet om een evenwicht aan te brengen door onafhankelijke organisaties in de sector te vragen om aan te schuiven. De jury zal de genomineerde inzendingen beoordeelden en per categorie één winnaar aanwijzen. Het jurysecretariaat bepaalt de nominaties per categorie uit alle inzendingen. In de 2015/2016 editie bestaat de jury van de Duurzaam Bouwen Awards uit de juryvoorzitter Anke van Hal, Jos van Dalen, Robert Koolen, Lian Merkx, Dennis Straat en Miriam Sterk. Kijk voor meer informatie over de juryleden op de website.

Inschrijven en uitreiking

Inschrijven kan tot en met 24 januari 2016. Rond 8 februari worden de genomineerde deelnemers bekend gemaakt. Op 22 maart 2016 vindt de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards plaats tijdens Building Holland in de RAI Amsterdam. Meer informatie en inschrijven op de website.

De Awards worden gedragen door de partners, Bouwend Nederland, VNG, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Duurzaam Gebouwd. De organisatie ligt bij W/E adviseurs en Duurzaam Gebouwd.

Beeld duurzaam-bouwen-awards: De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards