Winkelcentrum halveert energieverbruik met slimme verlichting

Winkelcentrum halveert energieverbruik met slimme verlichting

Winkelcentrum Oranjerie in Apeldoorn heeft in drie maanden haar energieverbruik gehalveerd. Daarnaast is ook de CO2-uitstoot flink gedaald. De besparing is het resultaat van intelligente verlichting.

Het verlichtingssysteem van Nedap Luxon maakt onder andere gebruik van  bewegings- en daglichtsensoren. Daarbij kan iedere armatuur separaat worden aangestuurd door de nieuwste generatie draadloze controls.

Kosten drukken

Bovendien wordt er in het winkelcentrum optimaal gebruik gemaakt van daglicht dat door de koepels in het dak het winkelcentrum overdag verlichten. Daarbij zijn de Nedap Luxon Retail armaturen zijn voorzien van keramische MASTERColour lampen van Philips die een heldere kleur licht verspreiden (CRI 95). Het lichtmanagementsysteem is niet alleen intelligent qua verlichting, maar geeft het ook aan als er onderhoud moet worden gepleegd, waardoor onderhoudskosten gedrukt worden.

Al met al zorgt het verlichtingssysteem voor lagere kosten, maar is het vooral een duurzame oplossing voor het verlichten van drukbezochte gebouwen. Doordat het licht alleen brandt wanneer het ook echt gebruikt wordt, kan verspilling actief worden tegengegaan.
Nedap Light ManagamentOranjerie Apeldoorn 17

Bron: Nedap Lightcontrols

Beeld Oranjerie Apeldoorn 17: Nedap Lightcontrol