Slimme verlichting: de start van echte smart cities?

Slimme verlichting: de start van echte smart cities?

De Amerikaanse start-up Sensity Systems ontwikkelt een platform voor duurzame smart cities. Met verlichting als basis, zo claimt de start-up, komt de fantasie van een smart city steeds dichter bij de realiteit.

‘Leer hoe verlichting de eerste stap is naar een smart city’, luidt de afsluiting van de reclamevideo van Sensity Systems. Hoe basaal deze slogan ook mag klinken, hij komt wel dicht bij de waarheid. Het verduurzamen van straatverlichting is namelijk hard nodig.

Energiezuinige stadsverlichting

Op het moment is stadsverlichting verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale elektriciteitskosten van een stad, aldus Sensity. Bezuinigen op stadsverlichting is dus vanuit zowel economisch als milieutechnisch perspectief aantrekkelijk. Het platform van Sensity Systems speelt hier direct op in: het platform kan multifunctioneel worden ingezet in smart cities door middel van het Internet of Things. Zo rust Sensity energiebesparende straatverlichting bijvoorbeeld uit met elektronica voor openbare WiFi-netwerken.

Sensity Systems richt zich echter niet alleen op verlichting; dat is nog maar de eerste stap. Zo moet het platform zorgen voor lagere kosten bij het opstarten voor nieuwe projecten, omdat er al een bestaande infrastructuur is waarbinnen een project kan plaatsvinden.

Big Brother

Het platform moet steden veiliger maken doordat de politie een compleet overzicht heeft van wat er in de stad gebeurt. Dat laatste zal sommigen wellicht een nare smaak in de mond geven, zeker met het voorstel van de start-up om bewakingcamera’s aan stadsverlichting te koppelen. Ondanks deze ietwat ver getrokken reclamevideo, doet de start-up het goed: er is tot op heden al voor 36 miljoen geïnvesteerd in de start-up, waardoor het erop lijkt dat deze ‘slimme straatverlichting’ een belangrijke speler wordt in de realisatie van smart cities. Cisco verkoopt op dit moment al producten van Sensity Systems.

Bron: Sensity en Duurzaam Bedrijfsleven