Rekentools voor verzwaarde BREEAM-NL-richtlijn daglicht

Rekentools voor verzwaarde BREEAM-NL-richtlijn daglicht

Voor een ‘gezond’ kantoorgebouw is de mate van daglichttoetreding een belangrijke factor. Ingenieursbureau Peutz presenteert rekentools op de Vakbeurs Energie.

Eind vorig jaar is de nieuwe richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 gelanceerd. Op dit moment worden de eerste projecten met deze aangescherpte richtlijn gecertificeerd. Voor de categorie Gezondheid zijn de daglichteisen van de credit HEA 1 Daglichttoetreding in de nieuwe richtlijn behoorlijk verzwaard.

Waar eerst voor daglichtberekeningen volstaan kon worden met een eenvoudige rekenregel op basis van onder andere het raamoppervlak en de afmetingen van een vertrek, moet nu de gemiddelde daglichtfactor berekend worden met een gevalideerd rekenpakket.

Energiebesparing

De mate van daglichttoetreding is van invloed op het ontwerp van de verlichting, maar ook op het binnenklimaat. Te veel daglicht kan leiden tot grote verschillen in lichtwaarden en bij zonneschijn tot ongewenste opwarming. Hierdoor is daglicht in combinatie met het lichtplan van invloed op het energieverbruik, voor verlichting, maar ook verwarming, koeling en ventilatie.

Rekenprogramma’s

Op de stand van ingenieursbureau Peutz wordt met behulp van rekenprogramma’s getoond hoe ontwerpen getoetst kunnen worden aan de nieuwe richtlijn. Deze ‘fysisch-realistische’ softwarepakketten voor het correct modelleren van de daglichttoetreding, bieden ook sterke visualisatie mogelijkheden van het ontwerp.

Met fotorealistische lichtsimulatie is de verdeling van licht of verblindingshinder in een ontwerp weer te geven. Vooral ontwerpen voor expositieruimten in musea, winkelcentra, bibliotheken en entrees van hotels en kantorencomplexen kunnen hiervan profiteren.

Peutz is te vinden op de Energie Vakbeurs op stand 03.F030.
Bron: Energievakbeurs

Beeld kantoor-daglicht: Unsplash