20% energiebesparing met ongerichte ventilatie

20% energiebesparing met ongerichte ventilatie
PARTNERBIJDRAGE

Door druk te fluctueren in ventilatiesystemen, ontstaat een ongerichte luchtstroming. Hierdoor mengt de lucht zich beter. Dit verhoogt het comfort en verlaagt het energieverbruik met 20% of meer. De BaOpt regeltechniek voor bestaande en nieuwe ventilatiesystemen is te bekijken op de Vakbeurs Energie.

Het conventionele uitgangspunt bij het verspreiden van verwarmde of gekoelde verse lucht in een ruimte, is om deze lucht een hoge snelheid mee te geven. De ventilatoren die de lucht door de kanalen blazen verbruiken hierdoor veel energie. BaOpt stuurt de volledige luchtbehandelingsinstallatie zo aan dat er een ongerichte stroming ontstaat in de ruimtes en dus overal de lucht perfect gemengd wordt. De sleutel zit in de drukregeling waar BaOpt gebruik van maakt, waardoor de hoge luchtsnelheden achterwege kunnen blijven.
BaoptA

  • De luchtstroming met conventionele luchtbehandeling (linkerplaatje): hierbij ontstaan ongewenste lokale verschillen in temperatuur, CO2 en vocht, waarbij sommige plaatsen veel en sommige plaatsen weinig geventileerd worden.
  • Luchtbehandeling met BaOpt (rechterplaatje): de lucht wordt rustig ingeblazen en verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte. In de ruimte ervaart men een gelijkmatige temperatuur, zonder tocht. Oppervlakten van meubilair, maar ook vensters, voelen warm aan.

Vanwege zowel het hoge comfortniveau als de energiezuinigheid wordt BaOpt toegepast in diverse gebouwen, waaronder scholen, zwembaden, theaters, kantoren, industrie, kerken en monumenten. De energiebesparing is groot en deze is zowel het gevolg van het vraaggestuurde karakter (niet meer ventileren, verwarmen of koelen dan nodig) als van de bijzondere manier van het verspreiden van de lucht. Ten opzichte van conventionele installaties bedraagt de besparing meestal minimaal 20%.

Registreer nu gratis voor een bezoek aan Vakbeurs Energie van 6 tot en met 8 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Vakbeurs Energie is uitsluitend toegankelijk voor professionals. Toegang is gratis bij voorregistratie t/m 5 oktober 2015.