Nul-op-de-meter woonwijk binnen 7 maanden opgeleverd

Nul-op-de-meter woonwijk binnen 7 maanden opgeleverd

Eind vorige week is in Ermelo de nieuwe woonwijk Groevenbeek Noord officieel geopend door voorzitter Bouwend Nederland Maxime Verhagen. Het gaat om 39 starterswoningen. Van Wijnen ontwikkelde de wijk samen met de gemeente en toeleveranciers.

De wijk Groevenbeek Noord in Ermelo is bijzonder vanwege de korte realisatietijd, het toegepaste Passief Bouwen concept en de prijsklasse van 161.000 tot 179.000 euro (v.o.n.) van de woningen. Bij het ontwerp is gekozen voor de methode Passief Bouwen en energie-efficiënte installaties. Hierdoor zijn de woningen nul-op-de-meter.

Passief bouwen

Uitgangspunt voor Passief Bouwen is de energievraag zo veel mogelijk te beperken. Dit wordt voor de woonwijk Groevenbeek Noord bereikt door een zeer hoge isolatiewaarde van de bouwschil, toepassing van triple glas, passiefhuis kozijnen en aandacht voor een verbeterde luchtdichtheid. Daarnaast zijn de woningen op de zon georiënteerd. De warmtevraag van de woning is hierdoor zeer beperkt. Voor de gevel bedraagt de rc 8, voor het dak 11.

Verwarmen van de woningen gebeurt met een warmtespiraal in de luchttoevoer van het ventilatiesysteem. In de badkamer is een infraroodkachel geplaatst. De woning heeft geen gasaansluiting; warm tapwater wordt gemaakt met een elektrische boiler en ook koken gebeurt elektrisch. Het ventilatiesysteem is uitgevoerd met warmte-terugwinning en heeft een bypass voor nachtventilatie, nuttig in warme perioden.

Zonnestroom

Per woning zijn 23 zonnepanelen aangebracht om te kunnen voorzien in de elektriciteitsvraag. De panelen zijn van het ‘in-dak’ systeem. Het opgestelde vermogen is voldoende om op jaarbasis te voorzien in het verbruik van de installaties voor verwarming, ventilatie, tapwater en het huishoudelijk verbruik. De energie prestatie coëfficiënt (EPC) is uitgekomen op -0,12.

Groevenbeek-N-00708

Noot van de redactie: dit bericht is aangepast op 24-09-2015
Bron: Van Wijnen / Van Wijnen Midden