‘Waardevolle School’ nieuw concept voor duurzaam onderwijsvastgoed

‘Waardevolle School’ nieuw concept voor duurzaam onderwijsvastgoed

Partners van de Dutch Green Building Week (DGBW) hebben gezamenlijk afgesproken een concept te ontwikkelen voor het realiseren van een ‘Waardevolle School’: een duurzame school met een gezond binnenklimaat. Vrije School Zaanstreek is hiervoor het eerste pilotproject. De partners maakten hun ‘Groene Uitdaging’ gisteren bekend tijdens het DGBW Galadiner in het Stedelijk Museum Amsterdam, het officiële startsein van de DGBW.

Persbericht – De verschillende partners van de Dutch Green Building Week geven het goede voorbeeld door gezamenlijk deze ‘Groene Uitdaging’ aan te gaan. Voorafgaand aan de DGBW hebben zij zich de vraag gesteld waar op dit moment de grootste uitdaging ligt in de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving in Nederland, en wat zij hierin zouden kunnen betekenen. Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council: ‘Na een intensieve dialoog waren de partijen het eens: het moet een maatschappelijk project worden. En het verduurzamen van bestaande scholen is een van de grootste opgaven in Nederland. Daar willen we ons hard voor maken.’

Verduurzamen bestaande scholen

Van Doorn vervolgt: ‘Er zijn veel rapporten en analyses geschreven, strategieën en programma’s ontwikkeld, bijvoorbeeld het Frisse Scholen-project, maar het verduurzamen van huisvesting in het primair onderwijs komt op dit moment onvoldoende van de grond. En dat terwijl een adequaat onderwijsgebouw van wezenlijk belang is voor goed onderwijs en goede leerprestaties.’

Onder de titel ‘De Waardevolle School’ wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw verduurzamingsconcept waarmee primair onderwijsgebouwen kosteneffectief kunnen worden verbeterd en verduurzaamd. Daarnaast moeten de gebouwen goed kunnen worden geëxploiteerd en aansluiten bij de behoefte van de leerlingen, leraren en schoolbesturen. Het concept van de waardevolle school omvat ook dat de school een functie heeft in de omgeving, en ‘waardevol’ is voor omwonenden, Als pilotschool hebben de partners een school in Zaanstad gekozen, de gemeente die ook host is van de Dutch Green Building Week. Vrije School Zaanstreek, onderdeel van Stichting Ithaka, doet mee als pilotproject.

Ideale conditie

Zowel de gemeente Zaanstad als de directie van de Vrije School Zaanstreek zijn blij met de keuze voor de Vrije School. De school stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw en is hoog nodig toe aan renovatie. Vooral het dak dient vervangen te worden, maar de kans is groot dat meer onderdelen onder handen moeten worden genomen. Dick Emmer, zowel wethouder Duurzaamheid, als voor Onderwijs en Financiën: ‘Onze leerlingen en leerkrachten verdienen het om in gezonde en duurzame schoolgebouwen te werken. Het is echter een enorme opgave om alle scholen in een ideale conditie te brengen. Daarom ben ik erg blij dat de expertise van de deelnemende partners ten goede komt aan een van onze scholen. Ik hoop dat het concept van “De Waardevolle School” gaat slagen en dat ook meer scholen in Nederland hiervan kunnen gaan profiteren.’

Aan het project werken mee: ABN AMRO, Delta Development, Cofely, a.s.r., Eneco, Forbo, Rockfon, Rockpanel, Daikin, Rockwool, TeamV, Unica, gemeente Zaanstad, G&S Vastgoed en Albert Heijn. Iedere partner neemt zijn eigen rol en verantwoordelijkheid in deze uitdaging. ‘Het is mooi om te zien dat samenwerken loont om integrale oplossingen te ontwikkelen’, besluit Van Doorn. ‘We kunnen niet wachten om te beginnen.’

Dutch Green Building Week

Tijdens de Dutch Green Building Week, die plaatsvindt van 21 t/m 25 september, worden meer dan zeventig hoogwaardige activiteiten georganiseerd over duurzaam bouwen, verspreid door het gehele land. Het thema van de week is ‘De Groene Uitdaging’. Het thema is gekozen omdat het tijd is voor ‘the next big questions’ in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Leiderschap en samenwerking zijn daarbij essentieel.