Nieuwe regels energielabels en ecodesign van kracht

Nieuwe regels energielabels en ecodesign van kracht

Nieuwe Europese energiebesparingsmaatregelen voor warmte-installaties zijn op 26 september in werking getreden.

Gebouwgebonden warmte-installaties als boilers, warmtepompen en warmwaterbereiders moeten sinds zaterdag aan de nieuwe richtlijnen voor ecodesign en energielabels voldoen. De nieuwe ecodesign richtlijnen verplichten fabrikanten om de energie-efficiëntie van hun producten te verhogen zonder af te doen aan de prestatie, meldt de Europese Commissie (EC) in een persbericht.

Daarnaast moeten energielabels consumenten beter informeren over de energieprestaties van de apparaten. De EC verwacht dat de energierekeningen van Europese burgers op termijn gemiddeld met 20% zullen dalen. Ook zullen de maatregelen leiden tot een fikse vermindering van de energieconsumptie binnen de EU. Vanaf 2020 wordt een jaarlijkse afname van 56 Mtoe (Miljoen ton olie equivalent) verwacht; dat staat gelijk aan de primaire energieconsumptie van Portugal en Oostenrijk samen.

Beeld Eco-Label: EU / EU
Beeld EU_energie_label: EU / EU