250 energienotanul-woningen in 250 dagen opgeleverd

250 energienotanul-woningen in 250 dagen opgeleverd

VolkerWessels heeft 250 energienotanul-woningen in 250 dagen opgeleverd. De 250e ‘MorgenWonen’-woning staat in Ede en werd geopend door burgemeester Cees van der Knaap. Vanwege het succes komt er een tweede lijn, speciaal gericht op woningcorporaties.

Persbericht – Onder toeziend oog van de bedenker van het concept ‘MorgenWonen’, Dik Wessels, werd de woning geopend. VolkerWessels noemt het concept de nieuwe standaard in ontwikkelen en bouwen. Binnen één dag wordt een woning op locatie in elkaar gezet. Twee weken later is de woning volledig afgewerkt en gestoffeerd en kan de bewoner erin.

De MorgenWonen-huizen zijn bovendien energienotanul, aldus het bouwbedrijf. Energienotanul is niet hetzelfde als energieneutraal. Een energienotanul-woning verbruikt meer energie dan hij opwekt, maar omdat het verschil tussen het vastgoedrecht en de heffingskorting positief uitvalt voor de bewoner, brengt dit de uiteindelijke energierekening terug tot 0 euro.

Industrieel bouwen

Net als in de auto-industrie worden de MorgenWonen-huizen industrieel vervaardigd. Slimme uitwisselbare platformelementen worden, onder ideale omstandigheden, vooraf in de fabriek geproduceerd. Op de bouwlocatie worden de onderdelen in elkaar gezet. ‘Dit garandeert een zeer hoge kwaliteit en betrouwbare en supersnelle levering. Daarnaast wordt de hinder en het bouwafval op de locatie tot een minimum beperkt’, aldus VolkerWessels.

Duurzaam wonen

De woningen worden opgeleverd inclusief stoffering, bekleding van de trap en geschilderde muren. De woningen zijn goed geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van drielaags isolatieglas. De cv-ketel is vervangen door een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. De woningen hebben verder geen gasaansluiting, alles is elektrisch. Het dak is aan de meest zuidelijk gelegen zijde bekleed met zonnepanelen waarmee eigen energie wordt opwekt. De energiemonitor geeft continu aan hoeveel energie er verbruikt én opgewekt wordt. Dankzij deze maatregelen hebben bewoners die bewust met energie omgaan geen energiekosten meer.

De woning kan ook weer snel uit elkaar gehaald worden. Dit maakt het eenvoudig om een volledige woning van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Zonder sloop en zonder nieuwe bouwmaterialen te gebruiken.

Start tweede lijn

Gezien het succes van MorgenWonen op de particuliere markt start VolkerWessels volgend jaar met een tweede lijn, specifiek voor woningcorporaties. De eerste elf woningen zijn al verkocht en worden in 2016 geplaatst. Ze worden eveneens in één dag gebouwd en zijn ook energienotanul, maar kleiner, eenvoudiger en dus goedkoper.

Deze woning is ideaal voor vervangende nieuwbouw van corporatiewoningen die in de na-oorlogse periode 1950-1970 zijn gebouwd, zo zegt het bouwbedrijf. Uit LCA-berekeningen blijkt dat er jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 van dit soort woningen vervangen moeten worden.

Beeld VolkerWessels-MorgenWonen: Video: Vimeo / VolkerWessels