Amsterdamse zwembaden sluiten aan op stadswarmtenetwerk

Amsterdamse zwembaden sluiten aan op stadswarmtenetwerk

Het Noorderparkbad in Amsterdam is het derde gemeentelijke zwembad dat aangesloten wordt op het stadswarmtenetwerk. Zo wordt de CO2-uitstoot van gasgestookte installaties vermeden.

Aan het water in het bad is niets te zien. Toch hebben steeds meer zwembaden in Amsterdam een groen tintje: het water voor de baden en douches wordt verwarmd met afval van onder meer de Amsterdamse horeca en supermarkten. Het Noorderparkpad wordt het paradepaardje.

Het nieuwste zwembad van Amsterdam wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk. Daardoor zijn de verwarming en warmwatervoorziening CO2-vriendelijk, want door het benutten van restwarmte wordt stoken van gas vermeden. De aansluiting van het Noorderparkbad op stadswarmte past in de Amsterdamse duurzaamheidsambities. De gemeente streeft naar een CO2-reductie van 50% in 2025 (ten opzichte van 1990) en de inzet van stadswarmte kan daarbij helpen.

Restenergie

‘Het warmtenet waarop het Noorderparkbad wordt aangesloten, maakt gebruik van warmte van de afvalverwerking in industriegebied Westpoort’, vertelt Martin Buijck, projectdirecteur van Westpoort Warmte, dat de energie voor het zwembad levert. ‘Een deel van de restwarmte is afkomstig van de vergistings- en waterzuiveringsinstallatie van Orgaworld in het Westelijk Havengebied.’ Orgaworld maakt de warmte met organisch afval van onder meer de Amsterdamse cafés, restaurants en supermarkten. Producten die niet meer geschikt zijn voor consumptie worden vergist, waardoor er warmte ontstaat. Die warmte gaat vervolgens naar het stadswarmtenet.

Ook binnen het zwembad wordt aan waterzuivering gedaan: regenwater wordt aan de buitenkant van het gebouw opgevangen en opgeslagen in een bassin. Via een zuiveringsinstallatie vloeit het vervolgens terug in het zwembad.

Het Noorderparkbad heeft gekozen voor aansluiting op het stadswarmtenet omdat de opvolger van het oude Florabad het gebouw en de energievoorziening goedkoper en duurzamer wilde maken. De stadswarmte uit Amsterdam-West bleek een logische keuze. Bij de verbranding van afval van huishoudens en bedrijven in Westpoort komt restenergie vrij. Dat krijgt een nuttige bestemming als warmtebron.

Vervanging

Het Noorderparkbad is het derde zwembad in Amsterdam dat verwarmd wordt door middel van stadsverwarming. Het zwembad van Optisport in de Bijlmer is al jarenlang afnemer van stadswarmte. Het Sloterparkbad maakte in het voorjaar van 2015 de overstap van een gasinstallatie naar het warmtenet. Buijck: ‘Bij het Sloterparkbad is voor stadswarmte gekozen omdat de cv-ketels aan het einde van de levensduur waren gekomen. Ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente speelden een rol. Als een zwembad iets wil doen aan duurzaamheid, dan is stadswarmte een relatief eenvoudige en goedkope oplossing. Zeker bij vervanging van cv-installaties of nieuwbouw ontstaat er een natuurlijk moment om de stap naar stadswarmte te maken.’

Minder onderhoud

De gemeente Amsterdam heeft naast het Noorderparkbad en Sloterparkbad nog vijf zwembaden, waarvan twee buitenbaden. Het Noorderparkbad en Sloterparkbad hoeven zich dankzij de aansluiting op het warmtenet de komende decennia niet bezig te houden met het onderhoud van de energievoorziening. Het leidingnet gaat minstens vijftig jaar mee. En bij een cv-ketel is het zwembad verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het onderhoud van het warmteafleverstation van de stadswarmte helemaal bij de leverancier ligt.

Zwembaden die overgaan op stadswarmte, is dat een trend? Buijck is ervan overtuigd. ‘Als de infrastructuur van het warmtenet in de buurt ligt, zal men altijd voor stadswarmte kiezen. Duurzaamheid, met name waar het gaat om CO2-besparing, is daarbij een belangrijke overweging.’

Tekst: Lynsey Dubbeld
Lynsey Dubbeld is communicatie- en mediaspecialist bij Leene Communicatie.

Meer: ‘Westpoort Warmte investeert 35 miljoen euro

Beeld sportclub_zwembad: ksaha