VEH experimenteert met variabele energieprijzen

VEH experimenteert met variabele energieprijzen

Vereniging Eigen Huis experimenteert samen met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander met variabele energieprijzen. Huishoudens die meedoen aan de proef krijgen elk uur een ander tarief voor stroom en iedere dag een andere gasprijs.

Persbericht – Vereniging Eigen Huis en energieleverancier Qurrent doen samen met netbeheerder Liander een proef waarbij een kleine groep consumenten door een slim energie contract gebruik kan maken van uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Daarmee is het mogelijk om energie te kopen als de prijs het laagst is.

Eind september begon het experiment met enkele leden van Vereniging Eigen Huis. De komende maanden wordt de proef opgeschaald. In de zomer van 2016 doen 300 huishoudens mee. Met een app van Qurrent kunnen deelnemers op hun mobiele telefoon zien hoe hoog de stroomprijs is op een bepaald moment van de dag. Wie rekening houdt met de prijsschommelingen kan jaarlijks tientallen euro’s besparen op zijn energierekening. Bijvoorbeeld door de was te doen als de stroomprijs laag is. Wie een elektrische auto heeft en die op een gunstig moment oplaadt, bespaart meer per jaar. Een dergelijk systeem bestaat al voor grote stroomafnemers, zoals fabrieken.

Groter voordeel

Het voordeel en het prijsverschil per kilowattuur wordt groter als het aandeel wind- en zonne-energie in Nederland stijgt. Als meer mensen met zonnepanelen stroom opwekken, daalt op een zonnige dag de stroomprijs omdat er veel aanbod is. Wanneer het windstil is, loopt de prijs per kilowattuur op.

Anders afrekenen

Huishoudens die aan het experiment meedoen, mogen kiezen hoe ze hun energierekening betalen. Ze kunnen een maandelijks voorschot afrekenen, zoals nu al gebruikelijk is, of ze betalen achteraf op basis van hun werkelijke verbruik. Dat betekent dat de energierekening in de winter hoger is dan in de zomer. Mensen die zelf energie opwekken, kunnen in de zomer een bedrag terugkrijgen.

Meer informatie: Vereniging Eigen Huis en Qurrent