Meest circulaire en energiepositieve kantoorgebouw officieel geopend

Meest circulaire en energiepositieve kantoorgebouw officieel geopend

Het kantoorcomplex van Alliander in Duiven was al in gebruik genomen, maar wordt vandaag feestelijk ‘geopend’ door CvdK Clemens Cornielje. Het gebouw is bekroond met het BREEAM-NL certificaat ‘Outstanding’ (video).

Een nieuw kantoorgebouw zeer energiezuinig maken is goed mogelijk. Maar als daarmee meerdere oude gebouwen leeg achterblijven, is dat weinig duurzaam. Dat was de gedachte achter het grote renovatieproject dat Alliander aanging in Duiven, op de locatie van een aantal losstaande kantoorgebouwen uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, op bedrijventerrein Nieuwgraaf.

Energiepositief

Door RAU Architecten is in samenwerking met INNAX en VolkerWessels is een concept uitgewerkt voor duurzame vernieuwbouw. Hergebruik van 6 bestaande gebouwen onder een grote overkapping heeft geresulteerd in een groot, zeer energie-efficiënt pand. Gebruikmakend van een warmtepomp met WKO, Ba-opt ventilatie en zonnepanelen is een gebouw ontstaan dat netto energie levert. Voor het beheer van de installaties en de garantie op de energieprestatie is door INNAX een ESCo ingericht.

Circulariteit

Bij het project is maar liefst 83% van de op locatie aanwezige bouwmaterialen hergebruikt. Bakstenen, hout, toiletpotten, dakbedekking, voor zoveel mogelijk materialen is een herbestemming gezocht. Zoals past in de visie van RAU Architecten is het gebouw ‘remontabel’; het gebouw kan weer uit elkaar gehaald worden om delen ervan opnieuw te kunnen hergebruiken. Het project is genomineerd voor de Gouden Kikker Award 2015 ABC Nova, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de opening. Bekijk onderstaande video voor een impressie en een uitleg van Thomas Rau over zijn visie op circulariteit.


(Bron: Alliander)