Vernieuwde strandpaviljoen Blijburg met energieopslag nog duurzamer

Vernieuwde strandpaviljoen Blijburg met energieopslag nog duurzamer

Blijburg, het Amsterdamse strandpaviljoen werd vorige week heropend op een nieuwe locatie op IJburg. De combinatie van innovatieve technieken maken het paviljoen nog duurzamer dan de voorgangers.

Paviljoen Blijburg aan het ‘stadsstrand’ aan het IJmeer trekt jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers en is het gehele jaar geopend. Het gebouw is opgetrokken uit zo veel mogelijk hergebruikte materialen en duurzaam beton. Een samenwerking van Eneco, Metabolic en Blijburg zorgden voor het toepassen van zo veel mogelijk energiezuinige technieken. De installaties zijn volledig in beheer van Eneco voor een periode van 9 jaar.

Smart Storage

Hoewel het gebouw jaarlijks zo’n 80.000 kWh aan elektriciteit verbruikt, is de aansluiting klein gehouden: 3x80A. Dat is mogelijk door gebruik te maken van energieopslag in een ‘smart power block’. Door de installaties en aanwezige apparatuur ‘slim’ aan te sturen, worden piekbelastingen beperkt en wanneer extra vermogen nodig is, worden de accu’s daarvoor ingezet (foto hieronder). Met een verbruik van zo’n 44 kWh/m2/jr en het ontbreken van een gasaansluiting is het elektriciteitsverbruik laag, zeker voor een pand met horecafunctie en 7 dagen per week geopend.

Zonne-energie

Blijburg beschikt over 71 zonnepanelen, goed voor zo’n 16.000 kWh op jaarbasis. Voor de stroom die ingekocht wordt is gekozen voor Hollandse Wind. Daarmee is de energievoorziening van het gebouw CO2 neutraal.

VRV koelen en verwarmen

Voor de warmte en koude die het paviljoen nodig heeft wordt gebruik gemaakt van de buitenlucht met een lucht-warmtepomt, in combinatie met de restwarmte van vries- en koelcellen, naast warmte terugwinning uit de ventilatielucht. Dit VRV-systeem (Variable Refrigerant Volume) is energie efficiënt en volgens de leverancier 20% energiezuiniger dan conventionele installaties.

_mg_5175

Bron: Eneco

 

Beeld _mg_5149: Eneco