Aardbevingswoningen getransformeerd tot nul-op-de-meter

Aardbevingswoningen getransformeerd tot nul-op-de-meter

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) zet zich in voor het herstel van aardbevingsschade aan woningen en gebouwen in het bevingsgebied in Groningen en is een samenwerking aangegaan met Stroomversnelling voor nul-op-de-meter woonconcepten.

De Stroomversnelling richt zich op transformatie van bestaande woningen tot energieneutrale woningen. Het schadeherstel dat nodig is in het aardbevingsgebied van het Groninger gasveld, ziet Stroomversnelling als kans om deze woningen gelijk tot nul op de meter (NoM) te transformeren.

‘Groningen is uniek omdat hier, voor het eerst in Nederland, versterking en verduurzaming worden geïntegreerd in de opgave’, zegt Jan Emmo Hut, directeur CVW in een persbericht. ‘Wij hebben een overeenkomst met Stroomversnelling afgesloten om de opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van “Nul op de Meter transformaties” maximaal te kunnen inzetten voor de bewoners. Daar waar mogelijk gaan wij woningen dus niet alleen veiliger maken door ze te versterken, onze prioriteit, maar ook meteen verduurzamen.’ In het gebied gaat het om 1650 corporatiewonigen.

Veilig én duurzaam

Stroomversnelling heeft al ervaring met het naar nul op de meter transformeren van woningen, maar ook met zaken die bijdragen aan een optimaal proces, zoals vergunningstrajecten voor welstand, omgeving en flora en fauna. Omdat Stroomversnelling werkt met een industrieel vervaardigde woningtransformatie, konden met overheden productvereisten worden afgesproken die algemeen geldend zijn voor een “Stroomversnelling Nul op de Meter transformatie”.

Op die manier kan een bouwer – als hij aan Stroomversnellings voorwaarden voldoet – op een snellere en soepelere manier woningen naar nul op de meter verbouwen. Die snelheid is goed voor het proces. Een nul-op-de-meter-transformatie kan al in minder dan een week uitgevoerd worden; zo blijft de overlast voor bewoners beperkt.

Meer informatie op Centrum Veilig Wonen en Stroomversnelling.

 

Beeld bevingsschade: Hardscarf