Extra ventilatie verhoogt productiviteit met 8%

Extra ventilatie verhoogt productiviteit met 8%

De productiviteit van medewerkers kan met 8 procent verhoogd worden door de ventilatie te verdubbelen. Dat toont Amerikaans onderzoek naar de invloed van het binnenklimaat van kantoorgebouwen aan.

Het onderzoek laat zien dat een gezond en comfortabel binnenklimaat goed samen kan gaan met energie-efficiëntie. Een duurzaam gebouw kan dus bijdragen aan de gezondheid en productiviteit van medewerkers, en kan met toepassing van de juiste technieken nog steeds energiezuinig zijn.

Bij het verdubbelen van het ventilatiedebiet neemt de arbeidsproductiviteit met 8 procent toe. De kosten voor het vergroten van de ventilatie bedragen slechts 14 tot 40 dollar per persoon per jaar, terwijl de waarde van de verhoogde productiviteit 6500 dollar per persoon bedraagt. De onderzoekers komen op dit bedrag door de verhoogde productiviteit te vergelijken met de salarissen binnen een bedrijf. Medewerkers die 8 procent productiever zijn, verdienen gemiddeld 6500 dollar meer.

Cognitieve functies

Het uitgevoerde onderzoek bouwt voort op de ‘COFfx Study’, waarin gekeken wordt naar de impact van duurzame gebouwen op de cognitieve functies van medewerkers. Deze studie laat zien dat bij het best mogelijke binnenklimaat de cognitieve response zelfs verdubbelt. Het project is een initiatief van United Technologies, leverancier van onder andere klimaatinstallaties. Het materiaal, inclusief aantrekkelijke infographics, is hier te bekijken

Duurzaam gebouw

De voordelen voor gezondheid en productiviteit zijn volgens het onderzoek vele malen groter dan de kosten voor hoger energieverbruik. Bij de inzet van energiezuinige technieken is een hogere energie-efficiëntie van het gebouw mogelijk, en daarmee ook lagere energiekosten.

Dit onderzoeksresultaat werpt nieuw licht op plannen voor verduurzaming. Indien de baten door toenemende productiviteit meegenomen worden, wordt de terugverdientijd van investeringen een stuk korter.

Een samenvatting van het onderzoek met infographic is ook te vinden op de site van GRESB.

TheCogFxStudy3

Beeld TheCogFxStudy3: United Technologies / The CogFXStudy