ISDE: 70 miljoen subsidie voor verduurzaming vastgoed

ISDE: 70 miljoen subsidie voor verduurzaming vastgoed

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) moet duurzame alternatieven voor verwarming en warm tapwater stimuleren. Hiervoor wordt het komende jaar 70 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De ISDE opent op 4 januari om 09.00 uur. Vastgoedeigenaren die willen investeren in zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels kunnen in aanmerking komen een subsidie ter grootte van 10-25 procent van het aanschafbedrag. De regeling heeft tot doel gasgestookte installaties voor verwarming en warm tapwater te laten vervangen door meer duurzame alternatieven. Dit bericht werd deze week gepubliceerd.

Op de website van de Rijksoverheid zegt Minister Henk Kamp van Economische Zaken: ‘Onze energievoorziening gaat de komende jaren veranderen. Nederlandse huizen en bedrijven zullen in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op. Deze ontwikkeling wil het kabinet onder andere stimuleren via deze nieuwe subsidieregeling. De overstap naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen met alle Nederlanders worden gemaakt.’

ISDE voor duurzame alternatieven

De subsidie is beschikbaar voor verschillende apparaten. Via een zonneboiler wordt zonlicht omgezet naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van 650 euro aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater warmte haalt en geschikt maakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels.

Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1.500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Details over de ISDE en de voorwaarden zijn te vinden op RVO.nl.

 

Beeld : Geralt