De meest gelezen artikelen van 2015

De meest gelezen artikelen van 2015

2015 was het jaar van het falende Energieakkoord, onzekerheid over de salderingsregels en ups (en downs) in de solarbranche. Een greep uit de best gelezen artikelen op de websites van EnergieMedia.
 

EnergieVastgoed

Thomas_Rau-pt‘Duurzaamheid is fake’
Thomas Rau: ‘We moeten het niet hebben over duurzaamheid; we moeten fundamenteel deze hele maatschappij anders gaan organiseren.’ Een interview met de architect die wél het verschil weet te maken.


led2-774549_12805 Fabels over LED op kantoor
Toepassen van ledverlichting leidt tot enorme energiebesparing en vervanging van conventionele tl-verlichting gaat eenvoudig. Drie experts geven hun mening en adviseren niet over één nacht ijs te gaan.


Stadskanaal_nulopdemeter‘Afschaffen salderingsregeling heeft grote nadelige gevolgen’
Per 2017 wordt de salderingsregeling geëvalueerd en mogelijk per 2020 beperkt. Dat is slecht nieuws voor eigenaren van zonnepanelen en woningcorporaties die woningen tot nul-op-de-meter willen renoveren.


energiemanagementTop 5 energie besparende maatregelen
Investeren in energiebesparende maatregelen loont. Afhankelijk van het verbruiksprofiel zijn vele maatregelen voor energiebesparing mogelijk. Hier de top 5 van meest toegepaste maatregelen.


 

EnergieBusiness

zonnepanelen34 trends voor zonne-energie in 2016
Terwijl in Nederland aan de saldering gerommeld wordt, sleutelen Duitsland en Engeland aan het ‘feed-in’ tarief. België komt volgend jaar met een belasting voor bezitters van zonnepanelen. Gratis zonne-energie bestaat niet.


energieopslagEnergieopslag interessanter door dalende kostprijs
In Nederland is nog geen sprake van een doorbraak voor opslagsystemen, maar dat komt wel dichterbij nu de productievolumes van batterijopslag stijgen en de prijzen beginnen te dalen.


Zonnepanelen collectief beheren en individueel salderen (video)
Een zonnestroominstallatie van de gebouweigenaar en huurders die de opgewekte stroom individueel verbruiken én salderen.
Bekijk de video van deze slimme toepassing.


Beunhazerij solarbranche is te kort door de bocht
Volgens de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis gaat er een hoop mis bij de installatie van zonnestroominstallaties. Holland Solar biedt tegenwicht met het keurmerk Zonnekeur.


slimme meterNetbeheerders laten data slimme meter ongebruikt
Hoewel de slimme meter data produceert waarmee vraag- en aanbodsturing mogelijk wordt, laten de netbeheerders deze data ongebruikt, en dat is volgens deze expertbijdrage ‘niet slim’.

 

EnergieOverheid

Sluiting kolencentrales: alle cijfers en feiten
Is het sluiten van kolencentrales kapitaalvernietiging en alleen maar slecht voor de CO2-uitstoot door verplaatsing van elektriciteitsproductie naar Oost-Europa? DELTA zette het voor EnergieOverheid op een rij.


EU-breed groeit duurzame energie, Nederland blijft ver achter
Het maakt niet uit op wat voor manier het Energieakkoord ter sprake komt. Telkens weer luidt de conclusie: Nederland blijft ver achter en bungelt op ranglijstjes ver onderaan.


Subsidie fossiele energie € 540 per Nederlander
Hoewel minister Kamp zegt dat geen subsidie verstrekt wordt, berekent het IMF de financiële en fiscale voordelen voor de fossiele energiesector, en dat is geen kattenpis.


Gemeenten buitenspel bij uitvoering Energieakkoord
De vlucht voorwaarts om doelstellingen binnen bereik te houden leidt tot ondemocratische besluitvoering, ontevreden burgers, boze wethouders en zelfs rechtszaken. Is de Rijks Coördinatie Regeling (RCR) wel houdbaar?


Wind op land wordt molensteen
Wil de overheid de magere doelstelling van 14% hernieuwbare energieopwekking binnen bereik houden, dan ‘moet’ de 6000 megawatt wind op land er komen. Maar dat is nog maar de eerste tranche. Wat na 2020?

Beeld global-warming-347499_640: lesserland