5 Nederlandse gebouwen genomineerd voor BREEAM Awards

5 Nederlandse gebouwen genomineerd voor BREEAM Awards

In Londen worden op 8 maart de internationale BREEAM Awards uitgereikt. Voor het eerst doen nu ook Nederlandse gebouwen, van bijvoorbeeld Deloitte en Tesla, mee in de strijd om de titel van meest duurzame gebouw ter wereld.

Een gebouw dat natuurlijk niet mag ontbreken op de lijst van nominaties voor de BREEAM Awards, is The Edge in Amsterdam. Het gebouw is ontwikkeld door OVG Real Estate en heeft Deloitte als hoofdhuurder (foto). Met een eindscore van 98,36 en een Outstanding beoordeling voor het certificaat ‘Nieuwbouw en Renovatie’ heeft The Edge wereldwijd de hoogste eindscore behaald.

The Edge is genomineerd in de categorie ‘Nieuwbouw Kantoor’. De BREEAM Award in de categorie ‘Industrie’ zou kunnen gaan naar het nieuwe distributiecentrum NewLogic II van Tesla in Tilburg. Volgens de ontwikkelaar DokVast is Newlogic II het meest duurzaamste distributiecentrum. Van BREEAM-NL krijgt het een eindscore van 91,2 en een Outstanding beoordeling voor het duurzaamheidscertificaat ‘Nieuwbouw en Renovatie’.

ABN AMRO

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam, dat in 1999 is opgeleverd, is ook genomineerd. Op het gebied van beheer krijgt het gebouw een 87,6 en een Outstanding beoordeling voor het duurzaamheidscertificaat ‘In-Use’, dat overigens steeds meer aan populariteit wint. Het gebouw is genomineerd in de categorie ‘Kantoren In-Use’.

Het vierde Nederlandse gebouw dat is genomineerd voor een BREEAM Award, maar dan in de categorie ‘Retail In-Use’, is het winkelcentrum CityMall in Almere. Het winkelcentrum heeft voor het certificaat ‘In-Use’ een Outstanding beoordeling en een 86,4 als eindcijfer.

Als laatste Nederlandse gebouw heeft het magazijn van tuiniersbedrijf ECOstyle op het bedrijventerrein Ecomunitypark in Oosterwolde een plekje op de nominatielijst gekregen. Het nieuwbouwmagazijn heeft een eindscore van 85,2, een Outstanding beoordeling voor het duurzaamheidscertificaat certificaat ‘Nieuwbouw en Renovatie’ en is genomineerd in de categorie ‘Industrie’.

BREEAM keurmerk

Deze vijf gebouwen hebben allemaal het BREEAM-NL keurmerk dat beheerd wordt door de Dutch Green Building Council. BREAAM is een van de bekendste keurmerken op het gebied van duurzame gebouwen. Gebouwen komen alleen voor de nominatie in aanmerking als ze minimaal het certificaat excellent (vier sterren) hebben en als ze gecertificeerd zijn tussen 1 december 2014 en 28 november 2015. Verder moeten ze aan kunnen tonen dat het ontwerp of management heeft uitgeblonken in elke milieucategorie van BREEAM, van energie tot ecologie. De nominatietermijn sluit eind januari 2016.

Beeld : KarinKarin